Otwieranie treści komponentu memo w domyslnej przeglądarce

0

Witam wszystkich. Tak jak w temacie mam taki problem. Otóż wiem jak otworzyć jakiś adres w domyślnej przeglądarce, ale nie wiem jak otworzyć zawartość pola memo(tekst) w przeglądarce. Proszę o pomoc

0

ale przeglądarce czego? chodzi Ci o stronę? zapisac plik gdzieś w tempie a potem uruchomić przeglądarkę internetową z podanym lokalnym adresem do pliku.

0

Tak. Chodzi mi o stronę.

1

ShellExecute(Handle, 'open', 'http://strona.com/?tekst='+zmienna_str_z_zawartoscia_memo,nil,nil, SW_SHOWNORMAL);
Na stronie odpowiednim skryptem wczytujesz dane ( $_GET['tekst']) i wypisujesz gdzieś na stronie.

0

Jeśli dopuszczasz możliwość zapisu zawartości memo to spróbuj tak:

  memo1.Lines.SaveToFile(GetTempDir+'x.html');
  openurl(GetTempDir+'x.html');   

To kod dla Lazarusa, w Delphi trzeba chyba użyć ShellExecute zamiast OpenURL.

0
Anoxic napisał(a):

Jeśli dopuszczasz możliwość zapisu zawartości memo to spróbuj tak:

  memo1.Lines.SaveToFile(GetTempDir+'x.html');
  openurl(GetTempDir+'x.html');   

To kod dla Lazarusa, w Delphi trzeba chyba użyć ShellExecute zamiast OpenURL.
aha czyli zamiast wpisać w kodzie openurl muszę wpisać shellexecute? Tak?

0

Jesteś następnym, któremu google zablokowali? Najlepiej zamiast pytać sprawdź sam opis funkcji na ShellExecute i zamiast pytać po prostu, ponownie: SPRAWDŹ >>>SAM<<<!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Mam nadzieję, że tyle wykrzykników starczy żeby coś do niektórych w końcu dotarło? ;/).

0

Janex19950
Nie, źle to rozumiesz. Musisz w kodzie zamiast openurl dać ShellExecute.

0

Dziękuję. Już wszystko rozumiem. Stawiam piwo:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1