Wstawka do batcha

0

Witam. Chciałbym zrobić wkładkę do batcha, ale nie wiem jak wyświetlić coś w batchu, tak abym mógł to odczytać funkcją errorlevel. Przykładowo:


Var
 a:string;
Begin
 a:=plyplyply;
end.
@echo off
nazwaprogramu.exe
echo %errorlevel%
1

EXE:

Program NazwaProgramu;
Var
 a:string;
Begin
  a:=plyplyply;
  //domyślnie ExitCode:=0;
  If JakisWarunek1 then ExitCode:=1;
  If JakisBlad1 then ExitCode:=2;
end.

BAT:

@echo off
NazwaProgramu.exe
echo %errorlevel% //errorlevel=1 jeśli w programie NazwaProgramu.exe był spełniony warunek JakisWarunek1
                 //errorlevel=2 jeśli w programie NazwaProgramu.exe wystąpił błąd JakisBlad1
                 //domyślnie errorlevel = 0
0

Dziękuję, ale jak wyświetlić zmienną typu string? Albo jakiś tekst?

0

Może tekst zapisać do pliku a w batchu wyświetlić plik poleceniem Type

0

Chciałem zrobić coś w stylu sterownika keyboard. Program czeka na naciśnięcie klawisza a następnie zwraca wartość do errorlevel. Wiem jak to zrobić, tylko chodzi mi właśnie o zwracanie tej wartości.

0

Wiem że nie minęło 24 godziny, ale pół godziny szybciej robię refresz.

0
DarkSlayer napisał(a):

Wiem że nie minęło 24 godziny, ale pół godziny szybciej robię refresz.

Dostałeś odpowiedź, tylko jesteś zbyt głupi żeby ją zrozumieć. Próbujesz wymyślić koło od nowa.

0

Chodzi o odpowiedź Pelsty czy Xitama? Bo nie chodziło mi o odpowiedź Pelsty a od Xitama nie znalazłem nic o tym, same komendy dosa. Chodziło mi o to aby zrobić coś podobnego do keyboard.exe w batchu.

@echo off
keyboard
echo %errorlevel%

Czeka na naciśnięcie przycisku i zwraca jego wartość w ansi. A jak zrobić aby w Pascalu wyświetlić tekst, bo cyfry napisał kolega wcześniej.

1
DarkSlayer napisał(a):

Czeka na naciśnięcie przycisku i zwraca jego wartość w ansi. A jak zrobić aby w Pascalu wyświetlić tekst, bo cyfry napisał kolega wcześniej.

1.Zaakceptowałeś już odpowiedź. Czyli problem rozwiązany, czyż nie? Nie umiesz pytać to i masz problem żeby zaakceptować odpowiedź.

  1. Nie posiadasz TBrain i nie potrafisz powiązać faktów. Tobie trzeba dać kod, bo inaczej będziesz bumpować i czekać na gotowca, a na wszelkie odpowiedzi będziesz patrzeć tak: Nie ma gotowca? To na co mi to.
    Czekaj sobie na kogoś kto ci pomoże w twojej głupocie. Ja się pod tym nie piszę.
2

@DarkSlayer: przepraszam, ale czy jesteś w jakiś sposób ograniczony? Nie rozumiesz słowa pisanego czy coś w tym stylu? Przecież @marogo dał Tobie jasną odpowiedź. Jaki problem aby ExitCode wynosiło Ord(Znak)?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0