Pytania na temat TWebBrowser i zakładek.

0

Witam.
Mam program i w tym programie mam kilka zakładek z pewną zawartością. (Zakładki są stworzone przeze mnie podczas kodowania i są domyślnie otwierane przy starcie programu).
Pytanie 1 brzmi: Stworzyłem przycisk, który tworzy dynamicznie zakładkę, jednak gdy wyłączam program i uruchamiam go ponownie, zakładka znika, czy da się zrobić tak, aby ta zakładka po ponownym uruchomieniu dalej była ? i jak to zrobić ?
Pytanie 2: Pewnie mnie wyśmiejecie, ale wiecie może w której zakładce znajduje się komponent TPicture ? szukam go już od jakiejś godziny i nic.
W wreszcie pytanie 3: Stworzyłem edytor HTML w zakładkach tworzonych dynamicznie, dodałem podgląd przy pomocy komponentu WebBrowser. Stworzyłem taki kod:
WebBrowser1.Navigate(SaveDialog1.FileName);
Jednak gdy mam kilka zakładek, to pokazuje mi tylko tą ostatnio zapisaną.
Jak zrobić aby odwoływał się do aktywnej zakładki ? (nie koniecznie po zapisie zakładki, może być, tylko od razu, piszesz, klikasz i masz podgląd. Dodam, że tak odwołuję się do aktywnej zakładki:
(PageControl1.ActivePage.Controls[0] as TSynMemo)
Z góry dziękuję za odpowiedź.

0
DiKey11 napisał(a):

Witam.
Mam program i w tym programie mam kilka zakładek z pewną zawartością. (Zakładki są stworzone przeze mnie podczas kodowania i są domyślnie otwierane przy starcie programu).
Pytanie 1 brzmi: Stworzyłem przycisk, który tworzy dynamicznie zakładkę, jednak gdy wyłączam program i uruchamiam go ponownie, zakładka znika, czy da się zrobić tak, aby ta zakładka po ponownym uruchomieniu dalej była ? i jak to zrobić ?
Pytanie 2: Pewnie mnie wyśmiejecie, ale wiecie może w której zakładce znajduje się komponent TPicture ? szukam go już od jakiejś godziny i nic.
W wreszcie pytanie 3: Stworzyłem edytor HTML w zakładkach tworzonych dynamicznie, dodałem podgląd przy pomocy komponentu WebBrowser. Stworzyłem taki kod:
WebBrowser1.Navigate(SaveDialog1.FileName);
Jednak gdy mam kilka zakładek, to pokazuje mi tylko tą ostatnio zapisaną.
Jak zrobić aby odwoływał się do aktywnej zakładki ? (nie koniecznie po zapisie zakładki, może być, tylko od razu, piszesz, klikasz i masz podgląd. Dodam, że tak odwołuję się do aktywnej zakładki:
(PageControl1.ActivePage.Controls[0] as TSynMemo)
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pytanie 1 : Użyj klasy TINIFile, zapisuj sobie, które zakładki są otwarte i podczas uruchomienia programu, czytaj z pliku, które zakładki były otwarte, a następnie je utwórz.
Pytanie 2 : Chcesz wyświetlać obraz, użyj TImage (Additional), a jak chcesz operować na plikach graficznych możesz użyć klasy TBitmap, TPNGImage itd.
Pytanie 3 : Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.

DiKey11 napisał(a):

Jednak gdy mam kilka zakładek, to pokazuje mi tylko tą ostatnio zapisaną.

Co to "tą ostatnią zapisaną" ? Zakładkę, stronę ? Chodzi Ci o to, żeby jakiś plik na dysku, został otwarty w tej konkretnej aktywnej zakładce ?
Znając nazwę WebBrowsera aktywnej zakładki, który jest tworzony dynamicznie, możesz się do niego odwołać, znajdując go na formie funkcją FindComponent.

0

Delphi. Kilka prostych pytań

TO NIE JEST DOBRY OPIS PROBLEMU KTÓRY MASZ. Nie można np. Parę pytań nt. TWebBrowser i zakładek? Wtedy twój temat byłby bardziej sensowny niż 'mam pytanie i proszę o pomoc'

Pytanie 1 brzmi: Stworzyłem przycisk, który tworzy dynamicznie zakładkę, jednak gdy wyłączam program i uruchamiam go ponownie, zakładka znika, czy da się zrobić tak, aby ta zakładka po ponownym uruchomieniu dalej była ? i jak to zrobić ?

Da się, wczytując i zapisując dane tak jak wszystko inne.

Pytanie 2: Pewnie mnie wyśmiejecie, ale wiecie może w której zakładce znajduje się komponent TPicture ? szukam go już od jakiejś godziny i nic.

A może go tam nie ma? W lazarusie mam TImage?

W wreszcie pytanie 3: Stworzyłem edytor HTML w zakładkach tworzonych dynamicznie, dodałem podgląd przy pomocy komponentu WebBrowser. Stworzyłem taki kod:

Nie rozumiem, opisujesz tak chaotycznie że nie potrafię dociec ani co masz, ani co chcesz mieć, ani jaki z tym masz problem. Jakbyś poświęcił na opis problemu trochę więcej czasu to może bym zrozumiał.
Jakbyś chociażby opisał to co masz na każdej z zakładek i co do cholery ma do tego TSaveDialog.

0

Pytanie 3:
kilka PageControl i tworze dynamicznie zakładki na których jest TSynMemo, jak zrobić, aby po kliknięcie w "podgląd" otwierało się okienko z WebBrowserem, pokazujące zawartość aktywnej zakładki z Komponentem TSynMemo. WebBrowsera już mam, tylko chcę aby w nim pokazywało się to co jest w formie kodu na aktywnej zakładce w programie. Jaśniej ? :)
a co do pytania 1 możecie bardziej rozwinąć ?

0

Pytanie 3:
kilka PageControl i tworze dynamicznie zakładki na których jest TSynMemo, jak zrobić, aby po kliknięcie w "podgląd" otwierało się okienko z WebBrowserem, pokazujące zawartość aktywnej zakładki z Komponentem TSynMemo. WebBrowsera już mam, tylko chcę aby w nim pokazywało się to co jest w formie kodu na aktywnej zakładce w programie. Jaśniej ?

I teraz powiedz co do cholery ma do tego TSaveDialog? Bo to nie ma sensu.

a co do pytania 1 możecie bardziej rozwinąć ?

ja bym to rozwinął w tą stronę: www.google.pl . Jak zechcesz to sobie poczytasz jak to zapisywać.

0
DiKey11 napisał(a):

Pytanie 3:
kilka PageControl i tworze dynamicznie zakładki na których jest TSynMemo, jak zrobić, aby po kliknięcie w "podgląd" otwierało się okienko z WebBrowserem, pokazujące zawartość aktywnej zakładki z Komponentem TSynMemo. WebBrowsera już mam, tylko chcę aby w nim pokazywało się to co jest w formie kodu na aktywnej zakładce w programie. Jaśniej ? :)
a co do pytania 1 możecie bardziej rozwinąć ?

Poszukaj sobie funkcją FindComponent na aktywnej zakładce komponentu TSynMemo, zapisz zawartość tego komponentu do strumienia, nie znam komponentu ale będzie to pewnie a'la SaveToStream, potem załaduj strumień do WebBrowsera w podglądzie, tutaj masz jak zrobić to ostatnie : http://www.delphidabbler.com/articles?article=14

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1