Tablica w graficznym.

0

Witajcie mam problem.

Posiadam program tabelki w graficznym wszystko ładnie działa ale tabelka nie zaymka się od prawej strony.
Pomoże mi ktoś ? Pewnie jest to kwestia jednej czy dwóch linijek, ja próbowałem i nic nie wyszło... :(

uses crt,graph;
Type Ttabela=array[0..4,0..6] of byte;
Type Ttabela2=array[0..4,0..6] of string;

var
tabela:Ttabela;
tabela2:Ttabela2;

suma_k:array[0..6] of integer;
sk:array[0..6] of string;
suma_w:array[0..4] of integer;
sw:array[0..4] of string;
srednia_k:array[0..6] of real;
sr_k:array[0..6] of string;
srednia_w:array[0..4]of real;
sr_w:array[0..4]of string;
maxx, maxy:word;
(**)
procedure start_graficzny;
var sterownik, tryb:integer;
begin
sterownik:=detect;
initgraph(sterownik,tryb,'');
maxx:=GetMaxX();
maxy:=GetMaxY();
end;
(**)
procedure zapis_liczb();
var i,j:byte;
begin
for i:=0 to 4 do
for j:=0 to 6 do
tabela[i,j]:=Random(98)+1;

i:=0;
j:=0;
for i:=0 to 4 do
 for j:=0 to 6 do
  str(tabela[i,j],tabela2[i,j]);

end;
(**)
procedure wylicz;
var i,j:byte;
begin
for i:=0 to 4 do
begin
for j:=0 to 6 do
begin
suma_k[j]:=suma_k[j]+tabela[i,j];
suma_w[i]:=suma_w[i]+tabela[i,j];
end;
end;

 i:=0;
 j:=0;
for i:=0 to 4 do
 begin
 srednia_w[i]:=suma_w[i]/7;
 str(suma_w[i],sw[i]);
 str(srednia_w[i]:3:2,sr_w[i]);
 end;

for j:=0 to 6 do
 begin
 srednia_k[j]:=suma_k[j]/5;
 str(suma_k[j],sk[j]);
 str(srednia_k[j]:3:2,sr_k[j]);
 end;

end;
(**)
procedure rysuj_tabela;
begin
line(175,200,1522,200);
line(175,275,1522,275);
line(175,350,1522,350);
line(175,425,1522,425);
line(175,500,1522,500);
line(175,575,1522,575);
line(175,650,1522,650);
line(175,725,1522,725);

line(175,201,175,725);
line(325,201,325,725);
line(475,201,475,725);
line(625,201,625,725);
line(775,201,775,725);
line(925,201,925,725);
    line(1075,201,1075,725);
   //line(1225,201,1225,725);
    {line(1375,201,1375,725);
line(1525,201,1525,725);
      }

end;
(**)
procedure wpisz;
begin
setcolor(yellow);
outtextxy(230,240, tabela2[0,0]);
outtextxy(230,315, tabela2[1,0]);
outtextxy(230,390, tabela2[2,0]);
outtextxy(230,465, tabela2[3,0]);
outtextxy(230,540, tabela2[4,0]);

outtextxy(190,590, 'Suma kolumny');
outtextxy(230,615, sk[0]);
outtextxy(380,615, sk[1]);
outtextxy(530,615, sk[2]);
outtextxy(680,615, sk[3]);
outtextxy(830,615, sk[4]);
outtextxy(980,615, sk[5]);
outtextxy(1130,615, sk[6]);

outtextxy(190,665, 'Srednia kolumny');
outtextxy(230,690, sr_k[0]);
outtextxy(380,690, sr_k[1]);
outtextxy(530,690, sr_k[2]);
outtextxy(680,690, sr_k[3]);
outtextxy(830,690, sr_k[4]);
outtextxy(980,690, sr_k[5]);
outtextxy(1130,690, sr_k[6]);

outtextxy(380,240, tabela2[0,1]);
outtextxy(380,315, tabela2[1,1]);
outtextxy(380,390, tabela2[2,1]);
outtextxy(380,465, tabela2[3,1]);
outtextxy(380,540, tabela2[4,1]);

outtextxy(530,240, tabela2[0,2]);
outtextxy(530,315, tabela2[1,2]);
outtextxy(530,390, tabela2[2,2]);
outtextxy(530,465, tabela2[3,2]);
outtextxy(530,540, tabela2[4,2]);

outtextxy(680,240, tabela2[0,3]);
outtextxy(680,315, tabela2[1,3]);
outtextxy(680,390, tabela2[2,3]);
outtextxy(680,465, tabela2[3,3]);
outtextxy(680,540, tabela2[4,3]);

outtextxy(830,240, tabela2[0,4]);
outtextxy(830,315, tabela2[1,4]);
outtextxy(830,390, tabela2[2,4]);
outtextxy(830,465, tabela2[3,4]);
outtextxy(830,540, tabela2[4,4]);

outtextxy(980,240, tabela2[0,5]);
outtextxy(980,315, tabela2[1,5]);
outtextxy(980,390, tabela2[2,5]);
outtextxy(980,465, tabela2[3,5]);
outtextxy(980,540, tabela2[4,5]);

outtextxy(1130,240, tabela2[0,6]);
outtextxy(1130,315, tabela2[1,6]);
outtextxy(1130,390, tabela2[2,6]);
outtextxy(1130,465, tabela2[3,6]);
outtextxy(1130,540, tabela2[4,6]);

end;
(**)

begin
clrscr;
Randomize;

start_graficzny;
zapis_liczb;
wylicz;
rysuj_tabela;
wpisz;
readkey;

end.

1

Posiadam program tabelki w graficznym wszystko ładnie działa ale tabelka nie zaymka się od prawej strony.

Przymiotnik nie wystarczy. poza tym brakuje ci kropki.

(****)

To NA PEWNO NIE JEST gotowiec!!!

Pomoże mi ktoś ? Pewnie jest to kwestia jednej czy dwóch linijek, ja próbowałem i nic nie wyszło... :(

Nie dość że masz gotowca to nie umiesz go poprawić? Brzmi strasznie. Pokaż obrazek chociaż to ktoś ci pewnie pomoże.

0
-123oho napisał(a):

Posiadam program tabelki w graficznym wszystko ładnie działa ale tabelka nie zaymka się od prawej strony.

Przymiotnik nie wystarczy. poza tym brakuje ci kropki.

(****)

To NA PEWNO NIE JEST gotowiec!!!

Pomoże mi ktoś ? Pewnie jest to kwestia jednej czy dwóch linijek, ja próbowałem i nic nie wyszło... :(

Nie dość że masz gotowca to nie umiesz go poprawić? Brzmi strasznie. Pokaż obrazek chociaż to ktoś ci pewnie pomoże.

Nie rozumiem o co Tobie chodzi.

Po prostu chciałbym aby tabelka domykała się od prawej strony.
Kombinowałem już dużo i zawsze albo się nie kompilowało albo w ogóle tabelka sie popsuła..
Pisz bardziej raźniej bo nie wiadomo o co Ci chodzi...

1

Ludzie zamiast mu odpowiedzieć, piszecie jaką to ma słabą wiedzę...

-123oho oglądam już Twoje posty od jakiegoś czasu i do każdego piszesz że nadaję się do obsługi koparki lub że NIE MA wiedzy.
Nie każdy jest taki inteligentny jak Ty, sądzę też że jesteś trochę chory psychicznie...

Yo napisał(a):
-123oho napisał(a):

Posiadam program tabelki w graficznym wszystko ładnie działa ale tabelka nie zaymka się od prawej strony.

Przymiotnik nie wystarczy. poza tym brakuje ci kropki.

(****)

To NA PEWNO NIE JEST gotowiec!!!

Pomoże mi ktoś ? Pewnie jest to kwestia jednej czy dwóch linijek, ja próbowałem i nic nie wyszło... :(

Nie dość że masz gotowca to nie umiesz go poprawić? Brzmi strasznie. Pokaż obrazek chociaż to ktoś ci pewnie pomoże.

Nie rozumiem o co Tobie chodzi.

Po prostu chciałbym aby tabelka domykała się od prawej strony.
Kombinowałem już dużo i zawsze albo się nie kompilowało albo w ogóle tabelka sie popsuła..
Pisz bardziej raźniej bo nie wiadomo o co Ci chodzi...

0
E-program napisał(a):

-123oho oglądam już Twoje posty od jakiegoś czasu i do każdego piszesz że nadaję się do obsługi koparki lub że NIE MA wiedzy.
Nie każdy jest taki inteligentny jak Ty, sądzę też że jesteś trochę chory psychicznie...

Normalność jest przereklamowana, mogę być chory psychicznie (trochę? jak to możliwe nie mam pojęcia, ale biegłym psychiatrą nie jestem).
Tak piszę, i co z tego? Nie mam racji?
Ja się wszystkiego nauczyłem z internetu a z tego wynika że każdy może mieć taką wiedzę jak ja tylko googlując i umiejąc rozwiązywać problemy. Dlatego tutaj dla osób początkujących stawiam na google & TBrain, bo to jest to co się przyda, a nie wiedza na jakiś dany jeden temat. Jak umiesz szukać i interpretować odpowiedzi, to z googlem będziesz wszystko umieć. A że osób które to umieją jest mało, to i moje odpowiedzi są bardzo powtarzalne.

0

Dobra nie kłóćcie się, tylko pomóżcie mi bo ja dalej nie mogę tego zrobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0