Przegladarka grafik

0

Hello :)
Mam do zrobienia przeglądarkę na zaliczenie i brakuje mi w niej pokazu slajdów na full ekranie wyłączanego przyciskiem f10, zoom in, out oraz obracania obrazów o kąty 90,180,270 stopni.
Proszę o pomoc i podpowiedzi w tej kwestii, mam mało czasu na zrobienie tego.

1

A ile płacisz?

0

Cd.pełnego ekranu to najprościej byłoby ustawić Align formy na alClient, FormStyle na fsStayOnTop a BorderStyle na bsNone .
A obracanie obrazów znajdziesz w internecie po 0.8 sekundach szukania.

1
lemo1029 napisał(a)

Mam do zrobienia przeglądarkę na zaliczenie i brakuje mi w niej pokazu slajdów na full ekranie wyłączanego przyciskiem f10

Zrób jak pisze @Patryk27 - utwórz formularz rozciągnięty na cały ekran, pozbaw go obramowania i wywołuj z głównej formy klawiszem F10; Tworzenie formularza dynamicznie zaimplementuj w jakimś zdarzeniu formularza-rodzica (np. po wybraniu odpowiedniej opcji z menu głównego aplikacji);

lemo1029 napisał(a)

zoom in, out

Powiększanie i zmniejszanie możesz wykonać przez odpowiednią modyfikacje wielkości komponentu z klasy TImage; Jak ustawisz Stretch na True - wystarczy tylko powiększać rozmiar komponentu, a resztę wykona za Ciebie kontrolka;

lemo1029 napisał(a)

oraz obracania obrazów o kąty 90,180,270 stopni.

Jest tego naprawdę dożo w sieci; Wystarczy wpisać delphi rotate image

O dowolny kąt jest więcej zabawy, ale obracanie co 90 stopni jest banalnie proste, wystarczą pętle i pomocnicza bitmapa;

A, dodam jeszcze, że istnieje taka klasa kontrolek jak TRotateImage - do pobrania pod praktycznie dowolną wersję Delphi stąd;

0
furious programming napisał(a):

Powiększanie i zmniejszanie możesz wykonać przez odpowiednią modyfikacje wielkości komponentu z klasy TImage; Jak ustawisz Stretch na True - wystarczy tylko powiększać rozmiar komponentu, a resztę wykona za Ciebie kontrolka;

To rzeczywiście najprostsze rozwiązanie ale daje brzydkie efekty, niestety.
Bardzo ładnie i szybko działa funkcja StretchBlt z StretchMode=HALFTONE

0
lemo1029 napisał(a)

Czy możecie podać jakieś przykładowe kody takich lub podobnych funkcji?

Czyli nic nie chcesz zrobić tylko dostać gotowca...? O.o
Ja rozumiem, że nie każdy ma głowę do programowania czy matematyki, ale mógłbyś się postarać cokolwiek zrobić...

Przykład wyświetlania formularza tworzonego dynamicznie (klasa formularza rodzica - TForm1, formularza podglądu - TForm2) - w kodzie formularza rodzica w zdarzeniu OnClick buttona Button1 odpowiadającego wyświetleniu okna podglądu:

uses
  Unit2;

{...}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Form2 := TForm2.Create(Self);
  Form2.ShowModal();
  Form2.Free();
end;

Unit2 to moduł zawierający klasę TForm2 czyli okno podglądu; We właściwościach projektu przenieś formularz Form2 na listę okien tworzonych dynamicznie (standardowo są tworzone automatycznie);

To tylko przykład; Sam musisz pomyśleć nad tym, w jaki sposób ma działać aplikacja i co i gdzie będzie wykonywane; Więc zrób coś, a jak nie będzie działało to napisz - pomożemy, ale nikt nie zrobi tego za Ciebie; Jeśli nie chce Ci się robić tego projektu to napisz w dziale Praca i za odpowiednie wynagrodzenie ktoś odwali całą robotę za Ciebie;

0
furious programming napisał(a):
{...}
  Form2 := TForm2.Create(Self);
  Form2.ShowModal();
  Form2.Free();
{...}

Odradzam.

Polecam:

{...}
  with TForm2.Create(Self) do
  begin
    try
      ShowModal();
    finally
      Free();
    end;
  end;
{...}
2

Czyli nic nie chcesz zrobić tylko dostać gotowca...? O.o

Jeśli nie chce Ci się robić tego projektu to napisz w dziale Praca i za odpowiednie wynagrodzenie ktoś odwali całą robotę za Ciebie;

I kto mnie minusował... Eh, ja po prostu mam przeczucie.

Odradzam.Polecam

Tja, gdyby wszystkim się chciało robić wszystko tak jak powinno być (np. try..finally przy sekcjach krytycznych o_O albo tworzeniu/zwalnianiu obiektów), to nie byłoby tylu bugów. Tylko czy bugi nie są fajne?

1
DajPanForseAKA-123 napisał(a)

I kto mnie minusował... Eh, ja po prostu mam przeczucie.

Nie wiem kto Cię minusował... :P

DajPanForseAKA-123 napisał(a)

Tja, gdyby wszystkim się chciało robić wszystko tak jak powinno być (np. try..finally przy sekcjach krytycznych o_O albo tworzeniu/zwalnianiu obiektów), to nie byłoby tylu bugów.

Możliwe że tak, ale do tego trzeba samemu dojść, a nie czekać, aż ktoś zrobi to za autora;

DajPanForseAKA-123 napisał(a)

Tylko czy bugi nie są fajne?

Czy ja wiem... Czasem tak, czasem nie; Szczególnie, jak szlag człowieka tafia bo kod jest w porządku, nie widać żadnych niedociągnięć a i tak nie działa jak należy; :]

{...}
  with TForm2.Create(Self) do
  begin
    try
      ShowModal();
    finally
      Free();
    end;
  end;
{...}

Odradzam.

Polecam:

{...}
  with TForm2.Create(Self) do
    try
      ShowModal();
    finally
      Free();
    end;
{...}
1
furious programming napisał(a):
{...}
  with TForm2.Create(Self) do
  begin
    try
      ShowModal();
    finally
      Free();
    end;
  end;
{...}

Odradzam.

Polecam:

{...}
  with TForm2.Create(Self) do
    try
      ShowModal();
    finally
      Free();
    end;
{...}

Ta, i mniej rozgarnięty koder (albo ty sam w mniej przytomnym stanie, co czas od czasu zdarza się każdemu) dodaje w polecanym przez ciebie kodzie jeden wiersz:

{...}
  with TForm2.Create(Self) do
    AppendLogFormCreate(TForm2);
    try
      ShowModal();
    finally
      Free();
    end;
{...}

Odradzam użycie with bez begin end o ile nie jest to w jednym wierszu np:
with Rect do Left:=0;
Zresztą to samo dotyczy każdej innej instrukcji, np if for ...

2
_13th_Dragon napisał(a)

Ta, i mniej rozgarnięty koder (albo ty sam w mniej przytomnym stanie, co czas od czasu zdarza się każdemu) dodaje w polecanym przez ciebie kodzie jeden wiersz:

Mój stan jest na tyle dobry, że dokładnie wiem co chciałem osiągnąć, więc skończ swoją dyskusję o rozgarnięciu; Skoro blok begin .. end; nie był potrzebny - usunąłem go, a w Twoim przykładzie był całkowicie zbędny; Zawsze odradzam nadmiernego pakowania tych bloków jeśli chodzi o jedną linię / blok; To samo tyczy się warunków, np. takiego:

if bExists then
begin
  Result := Value mod 5;
end
else
begin
  Result := Value div 10;
end;

skoro można po ludzku napisać:

if bExists then
  Result := Value mod 5
else
  Result := Value div 10;

Więc przestań się czepiać, skoro napisałem dobrze; Nadmiar bloków begin .. end; to wada, bo zwiększają ilość linii oraz wpływają na czytelność kodu; Jeśli trzeba będzie dodać kilka instrukcji to nie problem dodać także ww. blok;

0

powiem tak: dziękuję za kody po pierwsze :)
a po drugie nie mam głowy do takiego programowania ale do sieci jak pisałem, a mi chodzi jedynie o zaliczenie, a zrobiłem ponad połowę sam.
I jeszcze raz dziękuje :)

0

Witam:) poszukaj komponentu TPictureShow, nim zrobisz wszystkie potrzebne przejścia, które wyglądają naprawdę efektownie, pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1