procedura i funkcja

0

Potrzebowałbym waszej pomocy. Otóż mam dwa zadania:

  1. Napisz procedurę prawda korzystającą z trzech parametrów : A,B,C
    A,B maja być przekazywane przez wartość typ całkowity ze znakiem
    C typ tekstowy

w zmiennej c ma pojawić się:
"A=B" JEŚLI A=B
"A>B" JEŚLI A>B
"A<B" JEŚLI A<B

  1. Napisz funkcję test2 korzystającą z dwóch parametrów X,Y (typ całkowity ze znakiem 1 bajt)
    parametry powinny być przekazywane przez zmienne
    funkcja powinna zwracac wartość
    "<" jeśli X<Y
    "=" jeśli X=Y
    ">" jeśli X>Y

będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

0

Najpierw pokaż co napisałeś:

  1. Jeśli nic, to bierz się za podstawy.
  2. Dział praca.
0

50 zł i dostajesz kod

0

Ręce opadają - takie banały. Do @MarcinSwaj: albo pokazujesz z czym konkretnie masz problem albo przystajesz na uczciwą propozycję Użytkownika @Juhas albo piszesz ogłoszenie do działu Oferty Pracy, a ja temat wywlam do Kosza.

0

Podejmuję się zrobienia tych dwóch zadań za 15 zł.
Wg mnie trochę bardziej uczciwa propozycja, no nie?

0

I za 1 PLN była by uczciwa, ale tylko jakiś desperat by się chyba jej podjął. Faktem jest, że za brak wiedzy i samodzielnego myślenia oraz szukania powinno się płacić. Na pewno napisanie tego kodu nie zajmuje dużo czasu, ale na olesie nie liczcie, obiecałem że nie będę dawał gotowców (a na pewno nie zasługuje na nie tak leniwa osoba) to nie daję i postaram się tego trzymać, ale jak się raz na jakiś czas wyłamię to nie linczujcie mnie :P

0

function test2(X,Y:byte);

begin
if X<Y then writeln('<')
else
if X=Y then writeln('=')
else
if X>Y then writeln('>')
end;

będzie dobrze?

0

Poczytaj: Procedury i funkcje jeżeli to ma być funkcja to wymaga zwrócenia wyniku, więc tak jak napisałeś nie będzie dobrze. Nie sprecyzowałeś tego, ale jeżeli kompilujesz pod Delphi to powinieneś nie wypisywać przez Writeln tylko dać Result := 'wynik';, a jeśli pod FPC to NazwaFunkcji := 'wynik';. Oczywiście dla wyniku typu string. Kompilowanie pod FPC z użyciem słowa Result jako wynik dla funkcji jest możliwy pod warunkiem zastosowania dyrektywy kompilatora: {$mode delphi}.

0

Kompilowanie pod FPC z użyciem słowa Result jako wynik dla funkcji jest możliwy pod warunkiem zastosowania dyrektywy kompilatora: {$mode delphi}.

Nie prawda, nie trzeba od razu przełączać na tryb delphi który IMO jest dziwny. Używam {$mode objfpc} który jest obiektowym dialektem FPC który wspiera również result.

0

@MarcinSwaj, nie jest dobrze, bo:

  1. Parametry miały być przekazywane przez zmienne, a są przekazywane przez wartości (podpowiem, że brakuje słowa kluczowego var)
  2. Typ Byte (jak sama nazwa wskazuje) rzeczywiście zajmuje 1 bajt, tyle że jest to zmienna bez znaku, która przyjmuje wartości z zakresu 0..255. Musisz zastosować inny typ całkowity
  3. Miałeś napisać funkcję, a mimo użytego słowa kluczowego function, konstrukcja bardziej przypomina procedurę. Co powinieneś dodać napisali już poprzednicy
  4. Po ostatnim słowie else nie jest już potrzebny warunek. Skoro liczba X nie jest mniejsza od Y, ani nie jest równa Y, to wiadomo, że musi być większa od tej liczby. Nie jest to błąd, który spowoduje błędne działanie programu, ale po prostu jest zbyteczny w tym miejscu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1