Jak najłatwiej skalować komponenty w Lazarusie?

0

Hej, wiecie może czy jest może zaimplementowana jakaś funkcja do skalowania elementów w Lazarusie? Tj. przy zmianie rozmiaru okna(formatki), elementy takie jak przyciski, pola tekstowe itp. będą zmieniać rozmiar.

Można ogarnąć to ręcznie, ale procedura jest bardzo czasochłonna.

0
b1tzz napisał(a)

przy zmianie rozmiaru okna(formatki), elementy takie jak przyciski, pola tekstowe itp. będą zmieniać rozmiar.

Szczerze pisząc nigdy takiego czegoś nie widziałem (w sumie to jeszcze mało widziałem); Podejrzewam więc, że nie ma czegoś takiego, a jeśli jest to zapewne nie uniwersalne;

b1tzz napisał(a)

Można ogarnąć to ręcznie, ale procedura jest bardzo czasochłonna.

No tak, nigdy programowanie nie było proste, a programy krótkie; Czasem trzeba napisać sporo linii kodu by zrealizować dane zagadnienie;

Polecam napisać sobie taką procedurę i przetestować na różnych formularzach z róznymi komponentami - tak w ramach edukacji :]

0

ze skalowaniem może być ciężko, ale podejrzewam, że może chodzić Ci o właściwość Anchors..

0

W takim razie, w jaki sposób pobrać aktualny rozmiar okna(szerokość/wysokość)?

0
krwq napisał(a)

ze skalowaniem może być ciężko, ale podejrzewam, że może chodzić Ci o właściwość Anchors..

Też, ale chodzi najprawdnopodobnie o efekt zoom'u formularza i wszystkich komponentów; Anchors się przyda, ale także Left, Top, Width i Height;

b1tzz napisał(a)

W takim razie, w jaki sposób pobrać aktualny rozmiar okna(szerokość/wysokość)?

Nie zadawaj pytań zanim nie sprawdzisz; Potrzebne właściwości formularza:

Właściwość Opis
Width szerokość całkowita formularza
Height wysokość całkowita formularza
ClientWidth szerokość dostępnej powierzchni formularza
ClientHeight wysokość dostępnej powierzchni formularza
Tych dwóch ostatnich nie umiem inaczej nazwać... W każdym razie powyższe właściwości przedstawia poniższy rysunek:

FormProps.png

Zapoznaj się z nimi;

0

W takim razie, w jaki sposób pobrać aktualny rozmiar okna(szerokość/wysokość)?

Pytałeś googla? Na pewno?! NA PEWNO!?!?!

Skoro takich rzeczy nie wiesz to powodzenia w pisaniu tego...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1