Pascal [porównywanie tablic]

0

Witam chcę porównać 2 tablice, element z pierwszej ze wszystkimi elementami drugiej po czym kolejny element z pierwszej aż do wyczerpania 1 tablicy. Wynikiem ma być liczba takich samych elementów. Nie wiem jak korzystać z debuggera dlatego piszę do was. Funkcja wydaje mi się być dobrze sformułowana, ale mogę być w błędzie. Tu akurat wynik powinien być 0 i taki jest ale zmieniając z "i-1 na i" wynik nadal jest 0, a nie 6. Pozdrawiam.

program tablice;

        uses crt;
var
{zmienne glowne}
 tablica1:array [1..6] of integer;
 tablica2:array [1..6] of integer;
{zmienne pomocnicze}
 i:integer;
 wynik:integer;
{funkcje/procedury}
procedure porownaj(tab:array of integer; tab2:array of integer; pom:integer);
var
i,j:integer;
begin
for i:=1 to 6 do
 begin
  for j:=1 to 6 do
  begin
   if tab[i]=tab2[j] then
   pom:=pom+1;
  end;
 end;

end;

begin
clrscr;
writeln('Wszystko dziala');

{wypelnienie}
 for i:=1 to 6 do
  begin
   tablica1[i]:=i;
   tablica2[i]:=i-1;
  end;
porownaj(tablica1,tablica2,wynik);
writeln(wynik);
readln;
end. 
0
procedure porownaj(tab:array of integer; tab2:array of integer; pom:integer);

powinno być

procedure porownaj(tab:array of integer; tab2:array of integer; var pom:integer);
0
Azarien napisał(a):
procedure porownaj(tab:array of integer; tab2:array of integer; pom:integer);

powinno być

procedure porownaj(tab:array of integer; tab2:array of integer; var pom:integer);

thx, zwraca wartość ale jest błędna. Spróbuję później debuggerem przeanalizować działanie tych pętli.

0

Masz 3 błędy

  1. To, co napisał @Azarien,
  2. Formalnie powinieneś wyzerować zmienną wynik przed przekazaniem do procedury,
  3. Wywołujesz procedurę z parametrami innego typu niż została zadeklarowana (dziwne, że kompilator się nie czepia).
0
pelsta napisał(a):

Masz 3 błędy

  1. To, co napisał @Azarien,
  2. Formalnie powinieneś wyzerować zmienną wynik przed przekazaniem do procedury,
  3. Wywołujesz procedurę z parametrami innego typu niż została zadeklarowana (dziwne, że kompilator się nie czepia).

tablica1, tablica2, wynik są typu int tak jak podaję w procedurze. zmienną wyzerowałem i nic, poprawiłem to co napisał Azarien ale nadal nie działa.
Posiedzę nad tym później.

0

tablica1, tablica2 są innego typu niż tab i tab2

0

@3) akurat to jest dobrze, tzw. "open array". było już w Turbo Pascalu.

0

Ja tylko może dopowiem to, co uszło uwadze kolegów piszących przede mną (czasem najprostszy błąd jest najtrudniej zauważyć)

Najpierw trochę teorii, może się przyda autorowi wątku. Kompilator Pascala jest "wyrozumiały" i pozwala prawie dowolnie indeksować tablice. Kilka przykładów deklaracji tablicy zawierającej 2 elementy typu Integer (oczywiście wszystkie poprawne):

var
  Tablica1: array[0..1] of Integer;
  Tablica2: array[1..2] of Integer;
  Tablica3: array['A'..'B'] of Integer;
  Tablica4: array[Boolean] of Integer;

Jest jeden wyjątek, gdzie nie ma dowolności. Chodzi o przekazywanie tablic jako parametrów do funkcji i procedur. W tym przypadku tablice zawsze muszą być indeksowane od zera. Tak więc tablica sześcioelementowa powinna być zadeklarowana od 0 do 5. Wszystkie pętle w programie też muszą przebiegać od 0 do 5, aby program podał poprawny wynik.

1

A nie lepiej z procedury porównującej tablice zrobić funkcję która zwraca wartość pom?

0
Azarien napisał(a):

@3) akurat to jest dobrze, tzw. "open array". było już w Turbo Pascalu.

Ja tylko zwracam uwagę na formalną niezgodność typów.

Gdyby pytający miał dobre podstawy teoretyczne i porządnie zadeklarował tak, jak uczą na lekcjach

type tabl=array [1..6] of integer;
...
var
  tablica1:tabl;
  tablica2:tabl;
...
procedure porownaj(tab,tab2:tabl; var pom:integer); 

to nie byłoby tego wątku.
"open array" to wg. mnie wyższa szkoła jazdy.

0

Gdyby pytający miał dobre podstawy teoretyczne i porządnie zadeklarował tak, jak uczą na lekcjach

A gdyby ktoś mu pokazał procedurę CompareByte to by nawet tego nie musiał pisać. Ale cóż, jak się ma braki w RTL (a początkujący zazwyczaj tak mają) to się odkrywa koło na nowo...

0

Ja tylko zwracam uwagę na formalną niezgodność typów.
tylko że nie to jest problem (składnia jest prawidłowa), tylko to, że w niewidzialny sposób zmieniają się indeksy tablicy (z 1..6 na 0..5).
Użycie array of integer pozwala na większą uniwersalność procedury, bo można do niej wrzucić każdą tablicę integerów, niezależnie od rozmiarów. Ale wewnątrz procedury tablica będzie indeksowana od zera, niezależnie od jej indeksowania na zewnątrz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1