Zadeklarowanie procedury:"Unable to invoke Code Completion"

0

Witam

Do programiku w delphi chciałem dodać swoją procedurę, lecz gdy ją deklaruję:


porcedure  jakasprocedura ;
begin

Edit1.text:='cos tam' ;

end;

wywala mi błąd "ascal Error] settings_unit.pas(1): Unable to invoke Code Completion due to errors in source code" , właściwie to pokazuje go już po wpisaniu "Edit1.". Komponent Edit1 na pewno istnieje więc w czym problem ?

0
hipekk napisał(a):

porcedure  jakasprocedura ;
begin

Edit1.text:='cos tam' ;

end;

Jakbyś napisał "procedure" zamiast "porcedure" to by działało ;)

0

Hehe.... nie, nie to tylko literówka przy wpisywaniu kodu, oczywiście wpisuje "procedure", dodam że jeśli wywalę zawartość procedury (zostawię sam begin i end;) to program działa.

0

Wariant 1:

NazwaFormy.Komponent.Właściwość := Wartość

Wariant 2:

Type TFormatka = class
(...)
Private
 Procedure MojaProcedura;
(...)

Procedure TFormatka.MojaProcedura;
Begin
 Komponent.Właściwość := Wartość
0

Patryk27 wariant pierwszy działa bez zarzutów. Dziękuję za pomoc.

Jeśli możesz to wytłumacz mi dlaczego we własnej procedurze muszę używać składni

 nazwaformatki.nazwakomponentu.wlasciwosc := cośtam;

a w procedurach tworzonych przez program np zdarzenie przycisku wystarczy

 nazwakomponentu.wlasciwosc := cośtam;
0

Wczytałem się "głębiej" w Twój poprzedni post i sam sobie odpowiedziałem na poprzednie pytanie ;)

Dziękuję serdecznie za pomoc Panowie.

0

Śmieszne ale chyba wczoraj odpowiedziałem na takie samo pytanie: http://4programmers.net/Forum/Newbie/197624-delphi_-_dlaczego_prosta_funkcja_nie_moze_zmienic_wartosci_caption_kontrolki

Czy nie możesz poszukać w google zamiast Od razu lecieć na forum? Możesz, więc to następnym razem zrób.

0

-123 wbrew Twoim przypuszczeniom przed napisaniem posta przeszukałem forum. Szukałem tematów w którym pojawia się tekst "Unable to invoke Code Completion" bo taki błąd otrzymywałem, w temacie który podałeś koledze KBanan'owi wywalało inny błąd dlatego nie trafiłem na ten temat.

Nie musisz mi mówić że trzeba używać wyszukiwarki przed napisaniem nowego tematu.

0

A ogólnie średnik po nazwie procedury powinien tam być?

0

xeo545x39 tu masz cytat z kompendium wiedzy 4programmers (http://4programmers.net/Delphi/Procedury_i_funkcje)

procedure Nazwa_Procedury;
begin
    { kod procedury }
end;

No i na pewno bez tego średnika program nie działa ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1