[Delphi] Jak odczytać plik zapisany w Word`zie (doc)

0

Witam
Hymm..

Jak w temacie. Chodzi mi o odczytanie samego tekstu nie musi być z formatowaniem.
Nie wiem czy da się to zrobić W bezpośredni sposób ale można spróbować kombinować. Wymyśliłem coś takiego tylko jak to zrobić(?):

  • za pomocą Worda (lub WordPada) robimy PrintToFIle (jak jest coś takiego(?)) do pliku txt, potem otwieramy zapisany plik txt w naszym programie i ładujemy jego zawartość do RichEdit`a
    Lub
  • otworzyć plik doc w domyślnym programie, zaznaczyć treść zawartą w pliku i skopiować do schowka ew. zapisać do pliku txt.

Nie koniecznie musi to być Word (nie każdy go może mieć) może to być WordPad.
Mam nadzieję że nie zostanę wyśmiany przez takie myślenie ale ktoś kiedyś (na forum) napisał:
"...takie kombinowanie nie raz uratowało mi..."
Jeżeli macie jakieś inne pomysły (prostsze) lub wiecie jak to zrobić to great thanks.


Pozdrow From Lusio

0

a nie wystarczy wrzucic na forme komponent RichEdit i zaladowac pliczek do niego ? ;)
RichEdit1.Lines.LoadFromFile( 'c:\plik.doc');
---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:

a nie wystarczy wrzucic na forme komponent RichEdit i zaladowac pliczek do niego ? ;)
RichEdit1.Lines.LoadFromFile( 'c:\plik.doc');

no tak dzięki

0

LKS może nie zauważyłeś ale Delphi NIE obsługuje plików z rozszerzeniem .doc !!! Jak wczytasz taki plik do RichEdita to nic z tego nie wyjdzie. Proponuje spróbować poszukać odpowiedziego komponentu.

0

hm... tutaj chodziło raczej o pliki Tekst formatowany RTF.

0

Plik zapisany w ms word (doc) to raczej nie jest dokument tekstu formatowanego. Męczy mnie już ten temat może sie napijemy [browar]

0

Plik, jaki wyprodukuje MS Word z rozszerzeniem *.doc nie da się otworzyć w RichEdit, ale wyprodukowany przez WordPad z rozszerzeniem *.doc idzie bez problemu (to nic innego jak plik *.rtf).
A tak w ogóle to po co odświeżać takie stare posty?

0

Po co odświeżać stare posty ? No nie wiem mogę się mylić ale może po to żeby nowi użytkownicy nie musieli daleko szukać. :d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1