Delphi nie podpowiada kodu

0

Pracuję nad pewnym projektem, który składa się z pokaźnej ilości plików, niektóre są dość duże. Mam taki problem, że w momencie kiedy po wpisaniu kropki edytor powinien wyświetlić listę podpowiedzi - długo "myśli" i w końcu niczego nie podpowiada. Jeżeli utworzę sobie jakąś "świeżą" formatkę, to na niej podpowiadanie działa. W czym leży problem? Pliki są za duże czy to jest jakiś bug Delphi (wersja 2010 Architect)?

0

Mnie to też się zdarza, ale najczęściej spowodowane jest to błędem w kodzie powyżej aktualnie wpisywanej linii; Jeśli gdzieś jest błędna deklaracja, pominąłem operator czy inne tego typu błędy z mojej strony - nie pokaże Code Completion; To samo tyczy się podpowiedzi parametrów procedur i funkcji;

Ciężko cokolwiek powiedzieć nie widząc kodu;


Jakiś rok temu dokładnie takie coś miałem w DB7, ale nawet na pustej formatce nie pokazywał podpowiedzi; Reinstall kompilatora rozwiązał problem, bo ewidentnie błąd leżał po jego stronie;

0

nie wiem jak w tej wersji, ale we wczesniejszej nie podpowiadało jeżeli miałeś jakiś błąd w kodzie, np. brak średnika na końcu linii, nie zamknięty blok begin-end itp.

0

Kod się kompiluje, więc raczej nie zawiera poważnych błędów. Nie wiem czy to ma znaczenie ale bardzo dużo elementów dziedziczy z czegoś niestandardowego (np. formatki, toolbary, przyciski). Dodam jeszcze, że używam kontrolek DevExpress.

0

Ja też tak mam, czasami jak np. schowam Delphi na dłużej do paska,a jak wywinę to Delphi jest zamulone i na pierwszą kropkę nic nie odpowiada, ale jak drugi raz wpiszę to już w miarę normalnie działa. Mi się zdaje, że Delphi po prostu dostaje zamułki, a u mnie to po części wina sprzętu, który nie należy do najnowszych :)

0

W sumie trochę mi zamula komputer (stary i zaśmiecony Windows XP). Spróbuję zrobić małe sprzątanie systemu.
Co ciekawe, jak najadę kursorem na coś, to się wyświetla dymek z podpowiedzią co to jest itd. Trochę jest to wkurzające, bo program jest dość rozbudowany i bardzo ciężko się coś pisze bez podpowiedzi. Chciałbym to rozwiązać bez przeinstalowywania Delphi i systemu (to będzie prawdziwa masakra).

0

Pewnie chodzi o to że jest Timeout na wykonanie sprawdzania, żebyś nie musiał czekać w nieskończoność który przekraczasz (miałem raz edytor który nie miał timeouta - fajne to było jak po otworzeniu nawiasu można było spokojnie przejrzeć pare stron) i dlatego nic nie dostajesz. Jako ciekawostkę dodam że mi na moim Lazarusie ostatnio jak pisałem pewnien średnio skomplikowany kod po naciśnięciu Ctrl+Space wywalało EAccessViolation po czym nie reagował na kolejne naciśnięcia :P , ah te ficzury Lazarusa. Potem jak zmodyfikowałem kod to było ok... Te uzupełnianie kodu robi nas leniwymi i już nikt nie robi krótkich nazw zmiennych :D Gorzej jak tego nie masz...

Spróbuję zrobić małe sprzątanie systemu.

Sprzątanie XP = format :P

0
Furious Programming napisał(a)

Porządek trzeba mieć zawsze, bo to znacznie wpływa na szybkość działania systemu; Odkurzacz + Glary Utilities + Defraggler i wszystko gra; O porządek w systemie i na dysku dbaj dzień w dzień, a nie będziesz musiał nigdy robić formata i zawsze będzie działał na najwyższych obrotach; Ja nie pamiętak kiedy robiłem ostatni raz formata, na laptopie, który teraz mam nigdy (a mam go od dwóch albo trzech lat); Umiejętność korzystania z komputera wyklucza także antywirusa, którego od roku nie używam w ogóle;

Oczywiście przyznaję Ci rację, sam mam takie podejście i wiem, że tak jest dobrze, ale to jest komputer "odziedziczony" po kimś, więc nie miałem na to wpływu.

0

skrót ctrl + spacja wyświetla podpowiedzi

0

Chcę uniknąć przeinstalowania systemu, bo instalacja tego wszystkiego co tu jest zajmie bardzo dużo czasu i nerwów.
@Grudziecki znam ten skrót, ale tez nie działa.

Teraz w ogóle nie działa podpowiadanie, nawet w nowym i pustym projekcie. Myślałem, że to może być wina ścieżek, ale wywaliłem wszystko z Library path i Browse path (zrobiłem sobie wcześniej kopię z rejestru). Niestety nie pomogło. Kurde, pewnie będzie trzeba przeinstalować Delphi, a to nie będzie fajne :/

0

Teraz w ogóle nie działa podpowiadanie, nawet w nowym i pustym projekcie. Myślałem, że to może być wina ścieżek, ale wywaliłem wszystko z Library path i Browse path (zrobiłem sobie wcześniej kopię z rejestru). Niestety nie pomogło. Kurde, pewnie będzie trzeba przeinstalować Delphi, a to nie będzie fajne

Kombinuj dalej to będziesz musiał reinstall xp robić (który i tak jest wymagany).

Nie wiem po co się bawisz, odpowiedź otrzymałeś. Zrób to co mówimy albo nas olej ale nie miej do nas pretensji o to że 'coś trzeba zrobić' bo to nie nasza wina co ty robisz :) .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1