nakładka na aplikację

0

witam
Czy istnieje możliwość stworzenia nakładki na inny program, która "nie przeszkadza" a jedynie odczytuje np. wsp. kursora myszy, tzn. obsługujemy sobie aplikację a nasz programik podaje gdzieś w rogu dane o wsp. kursora ? Jak się zabrać do tego ?

0

Czy istnieje możliwość stworzenia nakładki na inny program, która "nie przeszkadza" a jedynie odczytuje np. wsp. kursora myszy, tzn. obsługujemy sobie aplikację a nasz programik podaje gdzieś w rogu dane o wsp. kursora ?

Tak, istnieje. Ale tutaj zależy o co ci chodzi. Czy po prostu o aplikację która będzie pobierać pozycję kursora czy raczej o takie coś co podpina się do procesu-matki i działa w jego ramach. Jeżeli chodzi o oddzielny program to GetCursorPos, jeżeli o proces-matkę to GetCursorPos + Dll injection.

Jak się zabrać do tego ?

Ja bym zaczął od hellołworlda i nauki programowania.

0

Jak znam życie to chce bota pod jakaś gra napisać ;]
Jak to sieciówka to wysyłanie pakietów (takie doraźne) i może jeżeli to jest program statyczny to pobieranie wartości z pamięci

0
-pB_No- napisał(a):

jeżeli o proces-matkę to GetCursorPos + Dll injection.

Jeśli DLL Injection to poproś @olesio o pomoc :D

1

Prosty program odczytujący pozycje myszy, tekst z kontrolek z ktorych da się łatwo odczytać jak i nazwę klasy dołaczyłem do tego posta. Program pisany w WinAPI i skompilowany z użyciem modułów do pobrania z: http://kolmck.net/sys/SysDcu7.zip - włączając klawisz Scroll Lock uzyskujemy zablokowanie pobierania danych z kontrolek i możemy skopiować do Schowka dane kontrolki, na której ostatnio był kursor myszki. Wiadomo, można napisać bardziej wypasiony program wysyłający komunikaty do kontrolki oraz inne bajery. Jest taki WinInfo napisany przez kogoś innego. Ale ja to napisałem na swoje potrzeby, bo miało być w WinAPI to raz, a dwa miało być jak najprostsze. W sumie mogę dać tego kod, bo może komuś się przyda choćby do nauki WinAPI. A co do injekcji dllki, są na forum do znalezienia tematy, w których podsyłałem gotowe kody dla tego zagadnienia. Ogólnie injekcje dllki da się zrobić dla większości procesów tuż po jego uruchomieniu przy użyciu modułu afxcodehook.pas. Więcej znajdziesz w google.

0

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. 20 lat temu programowałem w Pascalu (nie obiektowo). Jak wchodziło Delphi to uznałem błędnie, że po co mi to (studiowałem fizykę nie informatykę). A teraz uznałem, że jednak się pobawię obiektami...

0

widzę, że jesteś guru więc wiem teraz do kogo walić z pytaniami, dzięki

Nie wiem czy wiesz, ale to nie jedyna mądra osoba tutaj, więc warto pytać ogólnie.

A teraz uznałem, że jednak się pobawię obiektami...

No to po co pytasz nas o konkretny (i dosyć trudny) problem skoro podstaw nie znasz? Eh, nie ważne.

Ah, i oznacz ptaszkiem post który rozwiązał problem (taki dziwny ficzur tego forum).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1