Sterowanie LPT z Win 7

0

Zna może ktoś magiczną metodę na obsługę LPT na Win7
zlportio nie działa
giveio nie działa
in (instrukcja asm) nie działą

0

zlportio nie działa
giveio nie działa
in (instrukcja asm) nie działą

Tyle razy się mówi że "nie działa" to nie opis problemu, mógłbyś jakieś szczegóły dać, albo nawet umieścić czy Delphi i jakiego używasz.
Instrukcje IN asma to były dobre pod Dosem, teraz raczej nie działają.

Połowa dobrej odpowiedzi to dobre pytanie ...

0

jestem w stanie napisać do tego sterownik w czystym asemblerze ale musiał by mi ktoś pomóc bo sam nie dam rady po prostu murze mieć możliwość wysyłania i odbierania danych z LPT a te metody (co wyżej dałem) działają do Win XP max na 7 nie idzie. Szczerze to mi zwisa w czy, chce żeby działało może być to nawet w javie

0

nie działa ;(

2

nie działa

-pB_No- napisał(a):

Tyle razy się mówi że "nie działa" to nie opis problemu, mógłbyś jakieś szczegóły dać

nie działa

Jak grochem o ściane.

0

a głupie pytanie, próbowałeś z prawami admina odpalać soft na Win7?

0

tak
pomocy mi udzielił taki koxu na hacker.com.pl


ma lepszy problem w C++ działa

#include "stdafx.h"
#include "windows.h"
#include "stdio.h"

typedef void    (__stdcall *lpOut32)(short, short);
typedef short    (__stdcall *lpInp32)(short);
typedef BOOL    (__stdcall *lpIsInpOutDriverOpen)(void);

lpOut32 gfpOut32;
lpInp32 gfpInp32;
lpIsInpOutDriverOpen gfpIsInpOutDriverOpen;

int main(int argc, char* argv[])
{
        HINSTANCE hInpOutDll ;
        hInpOutDll = LoadLibrary ( "InpOut32.DLL" ) ;    
        if ( hInpOutDll != NULL )
        {
            gfpOut32 = (lpOut32)GetProcAddress(hInpOutDll, "Out32");
            gfpInp32 = (lpInp32)GetProcAddress(hInpOutDll, "Inp32");
            gfpIsInpOutDriverOpen = (lpIsInpOutDriverOpen)GetProcAddress(hInpOutDll, "IsInpOutDriverOpen");

            if (gfpIsInpOutDriverOpen()){
                     gfpOut32(0x61,0x03);
                    Sleep(300);
                    gfpOut32(0x61,0xFC);
            }


            FreeLibrary ( hInpOutDll ) ;
            return 0;
        }
        else
        {
            printf("Unable to load InpOut32 DLL!\n");
            return -1;
        }
}

a w Delphi 2k7 nie

var
  DLL  : THandle;
  PReg : function :Boolean;
  Proc : procedure(Port,Pin:DWORD);
begin
  DLL := LoadLibrary('inpout32.dll');
  if (DLL <> 0) then begin
   @PReg := GetProcAddress(DLL, 'IsInpOutDriverOpen');
   if not (@PReg = nil) then
   if PReg = True then ShowMessage('on') else ShowMessage('off');
   @Proc := GetProcAddress(DLL, 'Out32');
   if @Proc = nil then raise Exception.Create('Nie można załadować procedury');
   Proc($61,$03);
  end;
  FreeLibrary(DLL);

powie mi ktoś czemu?
Bo ma Beeper pipcyć ;] dla testu
daje w załączniku binarki

0

Dobra zapomniałem stdcall do procedury dać ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1