Komponent typu "CMD Memo"

0

Witajcie,

tworzę zaawansowaną konsolę pod CMD i inne protokoły "terminalowe" (np. telnet, pop3 itp.)

Chciałbym do mojego programu dać komponent podobny do okna cmd.exe i innych aplikacji konsolowych.

Znacie jakiś komponent tego typu lub rozwiązanie dla zwykłego TMemo lub TRichEdit? Z góry dziękuję

0

Ustaw czarne tło, szary tekst oraz czcionkę Courier New dla memo?

0

Tak, ale istnieje takie coś jak znak zapytania (np. w konsoli CMD jest to >) chcę aby to memo było jak wpisywanie w normalnej konsoli.
Później jakiś nienormalny użytkownik usunie dane z mema i koniec gry.

0

Tak, ale istnieje takie coś jak znak zapytania (np. w konsoli CMD jest to >) chcę aby to memo było jak wpisywanie w normalnej konsoli.
Później jakiś nienormalny użytkownik usunie dane z mema i koniec gry.

No jasne że usunie, zwłaszcza jak ustawisz ReadOnly... Musisz napisać samemu dopisywanie i kasowanie tekstu przez eventy i takie tam pierdołki i masz...
Jejku, nie długo już wszystko będą chcieć na komponentach. Już jest TKeyLogger, niedługo będzie TSzachy, TPrzeglądarka i każdy będzie szpanić że sam napisał... o_O.

0
Japer napisał(a)

Później jakiś nienormalny użytkownik usunie dane z mema i koniec gry.

Możesz skorzystać z komponentu z klasy TMemo, bo raczej TRichEdit odpada (jedyne, co do konsoli będzie pasowało to koloranie składni); Ustaw tak, jak Ci podpowiada @123 właściwość ReadOnly na True, wtedy nic nie da się usunąć (z poziomu użytkowanika), a w zdarzeniach OnKeyDown i OnKeyUp rozpoznaj i oprogramuj poszczególne klawisze;

To jest jedno rozwiązanie, jeżeli chcesz mieć konsolę w oknie z innymi kontrolkami, a jeżeli ma to być tylko pole z tekstem, to napisz aplikację konsolową i problem dowolnego usuwania tekstu odpadnie;


@ Z komponentami z klas TMemo i TRichEdit jest problem, mianowicie nie wyświetlisz w nich tak łatwo tekstu z aplikacji, które uruchomisz w trybie tekstowym; Np. jeśli chciałbyś przedstawić wynik działania programu UPX - w tych komponentach tak łatwo nie będzie; Mając komponent konsoli było by prosto, a tak to trzeba kombinować; No chyba, że nie będziesz chciał wykonywać aplikacji konsolowych, wtedy wystarczy jeden z powyższych;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1