Wydruk i baza danych

0

Witam wszystkich,
po dluzszym czasie pragne odnowic znajomosc z delphi, musze wykonac jeden projekt.

Mam pytanie do tych bardziej doswiadczonych userow delphi, a mianowocie w programie bedzie wydruk jakiegos dokumentu,
wypisu/zwolnienia/zaswiadczenia itp ... jak to robic?
chodzi mi jak stworzyc i przechowywac szablony wydruku a potem tylko je uzupelniac danymi.

druga sprawa, jak przechowywac dane pracownikow/klientow - jaka baze polecacie dla laika na poczatek( pliki txt juz mi nie wystarcza jak kiedys),

dodam tylko jeszcze ze mam dostep do D7 personal, a ewentualne komponenty zewnetrzne musza byc w pelni darmowe.

prosze o odpowiedz
pozdrawiam

0

do drukowania to chyba najlepszy bedzie darmowy FreeReport, chyba, ze to Delphi do ktorego masz dostep jest wyposazone w FastReport.

0
mamuska10 napisał(a)

druga sprawa, jak przechowywac dane pracownikow/klientow - jaka baze polecacie dla laika na poczatek( pliki txt juz mi nie wystarcza jak kiedys),

Jest wiele sposobów, możesz dane przechowywać w plikach typowanych, amorficznych, konfiguracyjnych (*.ini) czy xml; To jak dla "laika" powinno wystarczyć, a i nauka obsługi takich rzeczy nie potrwa zbyt długo, tak że nie będziesz się musiał tygodniami uczyć i testować;

0

Witam

Moje delphi nie ma zadnych ** Reportow, ale jesli mozna je dograc to sprobuje, ale czy tam mozna sobie dowolnie tworzyc szablony wydruku?

co do bazy to co sadzicie o sqlLite ?

0
mamuska10 napisał(a)

[...] ale czy tam mozna sobie dowolnie tworzyc szablony wydruku?

zamiast pytac, wpisz w googlach co Cie interesuje i zobacz co to oferuje. Można tworzyc szablony podobnie do tego jak tworzysz forme w Delphi.

0
mamuska10 napisał(a)

co do bazy to co sadzicie o sqlLite ?

Słabo ogarniam bazy danych, bo do ich użycia tworzyłem zwykle pliki binarno - typowane, ale coś tam kiedyś dla testów modziłem z SQLite i według mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie jeżeli chce się mieć bazę danych odczytaną z pliku na dysku bez dostępu OnLine. Poza tym moduł do obsługi sqlite3.dll można przerobić w taki sposób, aby dllka była wczytywana z zasobów przy użyciu modułu dllloader.pas, którego rózne wersje mozna znaleźć na sieci przez google oczywiście.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1