Blokada klawiszy ctrl,alt,delete w XP

Odpowiedz Nowy wątek
Henryk555
2011-11-15 16:35
Henryk555
0

Szukałem swego czasu procedury, która blokowałaby możliwość użycia klawiszy: Ctrl, Alt, Delete w Windows XP

Oto ona

procedure DisableTaskMgr(bTF: Boolean);
var
  reg: TRegistry;
begin
  reg := TRegistry.Create;
  reg.RootKey := HKEY_CURRENT_USER; 
  reg.OpenKey('Software', True);
  reg.OpenKey('Microsoft', True);
  reg.OpenKey('Windows', True); 
  reg.OpenKey('CurrentVersion', True);
  reg.OpenKey('Policies', True);
  reg.OpenKey('System', True);
  if bTF = True then 
  begin
    reg.WriteString('DisableTaskMgr', '1');
  end 
  else if bTF = False then
  begin
    reg.DeleteValue('DisableTaskMgr'); 
  end;
  reg.CloseKey;
end;

Blokada
DisableTaskMgr(True);

Odblokowanie
DisableTaskMgr(False);

Może komuś się przyda?

edytowany 1x, ostatnio: ŁF, 2016-12-13 18:26
po pierwsze znalezienie czegos takeigo nie jest problemem wiec nie wiem po co to wstawiac na forum. po drugie takich rzeczy sie nie wstawia na forum tylko do faq, artykulow czy gotowcow. po trzecie: to nie jest blokada klawiszy ctrl+alt+delete tylko blokada taskmanagera a to roznica. - cimak 2011-11-15 16:38
po czwarte kod na słabym poziomie. co to jest bTF? boolean False True? niemniej - dzięki! - ŁF 2011-11-15 16:56

Pozostało 580 znaków

ŁF
2011-11-15 16:59
ŁF
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0
procedure DisableTaskMgr(disable: Boolean);
const
  DisableTaskMgrKey: string = 'DisableTaskMgr';
var
  reg: TRegistry;
begin
  try
    reg := TRegistry.Create();
    reg.RootKey := HKEY_CURRENT_USER; 
    reg.OpenKey('Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System', True);
    if disable then 
      reg.WriteString(DisableTaskMgrKey, '1')
    else
      reg.DeleteValue(DisableTaskMgrKey); 

    reg.CloseKey();
  finally
    if reg <> nil then reg.Free();
  end;
end;

edytowany 3x, ostatnio: ŁF, 2011-11-15 17:12
Wywal średnik na końcu linijki z WriteString - Patryk27 2011-11-15 17:00
Zapomniałeś reg.Free (ewentualnie try finally), no i domyślną wartość parametru można by dać - kAzek 2011-11-15 17:09
cóż, ostatnio pisałem coś w delphi z pięć lat temu. nie jestem na bieżąco z językiem. - ŁF 2011-11-15 17:13

Pozostało 580 znaków

2011-11-15 17:08
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 17 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

[email protected]#r v#rsi0n:
http://4programmers.net/Pastebin/1392
Powinno działać :D


edytowany 4x, ostatnio: Patryk27, 2011-11-15 17:21
o jeny... a słyszał, że chr(b) = #b? - ŁF 2011-11-15 17:14
Ech, zapomniałem. Daj minutkę :D - Patryk27 2011-11-15 17:15
Hm... Z pastebin wywaliło połowę kodu... Cóż... - Patryk27 2011-11-15 17:23
Masz czas się wykazać do 12 stycznia: http://www.ioccc.org/ - Zjarek 2011-11-15 17:48

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0