Problem z komponentem "Button"

0

Witam,
zacząłem uczyć się delphi i mam problem na starcie. Mam lazarusa na Windowsie 7 i mam zadanie w którym klikając na dany przycisk ma zmienić się nazwa we wstawionym komponencie. Więc wstawiłem dany komponent który nazywa się "Label1", oraz ten przycisk który ma nazwę "Button1". Po dwukrotnym kliknięcie na przycisk "Button1" wygenerowała mi się procedura która wygląda tak:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

Pomiędzy begin i end wpisałem Label1.Caption := 'Hello World II';

Całość wygląda tak:

unit Unit1;

{$mode objfpc}{$H+}

interface

uses
  Classes, SysUtils, FileUtil, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, StdCtrls;

type

  { TForm1 }

  TForm1 = class(TForm)
    Button1: TButton;
    Label1: TLabel;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private
    { private declarations }
  public
    { public declarations }
  end; 

var
  Form1: TForm1; 

implementation

{$R *.lfm}

{ TForm1 }

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Label1.Caption := 'Hello World II';
end;

end. **

Klikam "Uruchom" i wyskakuje takie coś:

//Błąd odpluskwiacza

Ooops, odpluskwiacz wszedł w stan błędu
Zapisz teraz swoją pracę!

Wciśnij zatrzymaj i miejmy nadzięję że wszystko będzie dobrze.
//

Zapisuje to, zatrzymuje, klikam na przycisk na formularzu i nic się nie dzieje.

Ten błąd wydaje mi się trochę śmieszny. Czy to możliwe że mam jakiś lipny program który robi sobie ze mnie jaja? Jeśli nie to co jest źle? Jak to naprawić?

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

1

debugger nie wykryl zadnego bledu. z reszta ja go tu tez nie widze. mysle ze po prostu jakis wewnetrzny blad kompilatora.

0

Pytałem na wielu forach i wreszcie jakaś konkretna odpowiedź:) i to jak szybko.
W wracając do tematu...Czy moglibyście polecić mi jakiś lepszy kompilator? Najlepiej bezpłatny;)
Pozdrawiam

0

byly juz podobne tematy na forum, poszukaj.
generalnie Lazarus lub TurboDelphi - ale nie pamietam jak z jego licencja, czy mozna w celach komercyjnych go uzywac...
sprobuj jeszcze ogarnac tego lazarusa, moze to wkestia win7?
chociaz mnie Lazarus draznil bo roznil sie troche od delphi i po kilku latach pisania w Delphi ciezko mi bylo sie przyzwyczaic.

0

Nie wiem czy to Ci pomoże na Lazarusie ale spróbuj projekt zapisać pod inną nazwą, i wtedy go skompilować, ja pisałem w Delphi7 Borland'a to podobnie się robiło i zapis pod nową nazwą pomagał.

0
corey napisał(a)

Nie wiem czy to Ci pomoże na Lazarusie ale spróbuj projekt zapisać pod inną nazwą, i wtedy go skompilować, ja pisałem w Delphi7 Borland'a to podobnie się robiło i zapis pod nową nazwą pomagał.

racja, tez mi przypomniales o tym problemie, ktos kiedys na forum o tym chyba pisal ze spacje w nazwie projektu powodwuja bledy.
na wszelki wypadek nazwij projekt bez uzywania spacji i znakow specjalnych i sprawdz czy dziala.

0

Niestety nic to nie dało, cały czas to samo.

0

A nie masz czasem Nortona? Nie wiem jak w obecnej wersji ale w 2010 (a może 2011) był problem z tym antywirusem. Tylko już nie pamiętam czy był to taki czy inny błąd w każdym razie po prostu nie dało się nic zrobić, bo Norton nie chciał współpracować.

0

Nie, nie mam nortona...Mam avasta

0

Aj pierniczycie, to nie żaden Avast ani Win7.

Generalnie ten błąd może wynikać z tego że źle ustawiłeś debugger:
Sprawdź sobie Środowisko->Opcje->Odpluskiwacz. Tam masz path do niego, może się pomieszał. Powinieneś mieć wybrane "GNU Debugger (GDB)".
Path u mnie wygląda tak: d:\lazarus\mingw\bin\gdb.exe . Jeżeli instalowałeś Lazarusa w katalogu ze spacją (np. Program files) to spróbuj przeinstalować do katalogu bez spacji. Ewentualnie możesz zainstalować sobie nowszy GDB albo po prostu wyłączyć odpluskiwacz.

Jeżeli nadal będziesz mieć problemy to zawsze możemy się zgadać to wtedy Ci na pewno pomogę jakimś TeamViewerem etc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0