Szukam przykładów procedur i funkcji wykorzystujące moduł XMS .

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-08 22:23
0

Żeby nie rozpisywać się za dużo zadam pytania:
Czy można zadeklarować tablice w pamięci XMS i odwoływać sie za pomocą indeksu ?
Czy można deklarować zmienne wskaźnikowe wskazujące na adresy w pamięci XMS ?

:-)

Pozostało 580 znaków

2011-10-09 22:19
proqix polaczeq
0

ty piszesz program pod dosa czy co bo nie bardzo wiem

Pozostało 580 znaków

2011-10-12 01:17
0

System : "DOS"
Język programowania : "Turbo Pascal"

Problem do rozważenia :

  • Zadeklarować tablice n-elementów w pamięci XMS z możliwością dostępu do tablicy poprzez index ?
  • Zadeklarować zmienne wskaźnikowe wskazujące na adresy w pamięci XMS ?

Pozostało 580 znaków

2011-10-12 01:28
4

Ja bym zaczął od wynalezienia wehikułu czasu, żeby wiedza którą zdobędziesz dzięki tym ćwiczeniom się do czegoś przydała.

edytowany 1x, ostatnio: Zjarek, 2011-10-12 01:28
Doskonale ujęte :D - [losowa nazwa] 2011-10-12 02:49

Pozostało 580 znaków

2011-10-12 07:22
0

1.

Język programowania : "Turbo Pascal"

TP to program, język programowania to Pascal.

2.Zgadzam się z Zjarkiem; taka wiedza nigdy Ci się nie przyda...
Ale skoro dostałeś takie zadanie, to jest ono wykonywalne, więc odpowiedź na pytania

Czy można zadeklarować tablice w pamięci XMS i odwoływać sie za pomocą indeksu ?
Czy można deklarować zmienne wskaźnikowe wskazujące na adresy w pamięci XMS ?

To tak.
Jak już kiedyś powiedziałem: za uczenie Turbo Pascala powinno się robić dzisiaj niemiłe rzeczy ;)


Pozostało 580 znaków

2011-10-12 11:12
0

Wiem że "DOS" jest przestarzały i niektórzy uważają "Pascal" za relikt czasów kamienia łupanego , ale założenia są takie a nie inne :-)

  1. Jeżeli można deklarować tablice w pamięci "XMS" to czy ktoś może zamieścić przykład :-)
  2. Zmienne wskaźnikowe wskazujące na adresy w pamięci XMS :-) prosze o przykład :-)
można wiedzieć kto ci to zadał? - rafal__ 2011-10-12 13:37

Pozostało 580 znaków

2011-10-12 13:26
0

Nie wiem, czy to Ci się przyda, ale coś takiego znalazłem: http://4programmers.net/TurboPascal/EMS-_poza_1MB
http://www.grupy.otopr.pl/emsxms-w-pascalu-,usn,6995180.html
http://turbo-pascal.4coders.i[...]ramy-obsluga_pamieci_xms.html
http://www.programmersheaven.[...]og/187359/187359/xms-or-ems-/

edytowany 1x, ostatnio: [losowa nazwa], 2011-10-12 13:29

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0