Delphi => Excel, Excel => Delphi

0

Witam

Chciałem sobie zrobić taki ficzer jak "Edytuj w Excelu". Była by to opcja edycji pewnego "wykazu danych" w programie Excel. I zastanawiam się na jakimś zgrabnym mechanizmem transferu z jednej strony w drugą i z powrotem. Odpalenie Excel'a i wstawienie do niego danych z Delphi'ka - proste. Ale co zrobić dalej. Ideałem byłby jakiś button w Excel'u "Zapisz i powróć". Jego kliknięcie powinno przetransferować dane z powrotem do programu. Jakbyście coś takiego zrobili ? Dla ułatwienia dodam, że nie interesuje mnie formatowanie danych - jeśli program dostał by dane w schowku (czyli kolumny rozdzielone tabulatorem) to sobie poradzę. Chodzi mi o coś najbardziej "user friendly". To co wymyśliłem na ten moment - to skopiowanie z Excel'a i wklejenie do formatki w programie (do memos'a).

P.S. Ten "program" jest tak naprawdę pisany w FastScripcie więc nazbyt karkołomnych konstrukcji stosować bym nie chciał.

b

0

eee przecież możesz dokładnie tak samo odczytać komórki excela w delphi jak je zapisujesz. Tylko trzeba by poinformować aplikację o fakcie zakończenia edycji.

0
Misiekd napisał(a)

eee przecież możesz dokładnie tak samo odczytać komórki excela w delphi jak je zapisujesz. Tylko trzeba by poinformować aplikację o fakcie zakończenia edycji.

No można. Ale mi właśnie chodzi o to zgrabne poinformowanie. Najlepiej przez jakiś element w interfejsie Excel'a - może przez COM utworzyć jakiś CommandButton z podpiętym kodem. Tylko jak do formatki (DialogPage) w FastScripcie przesłać jakiś komunikat, a właściwie jak go odebrać... Hmm jest niby zdarzenie OnKeyDown i OnKeyPress, może jakby w Excelu zrobić FindWindow i wysłać jakiś komunikat ...

b

0

W miarę zgrabne rozwiązanie (dodatki - aż wstyd przyznać że tego nie znałem) znalazłem tutaj:

http://www.contextures.com/xlToolbar02.html

b

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1