Suma kontrolna - jak wyliczyć ?

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-17 15:42
0

Witam.
Szanowni koledzy w jaki sposób wyliczyć sumę kontrolną pliku tak żeby znalazła się ona w tym samym pliku ?
Może ma ktoś gotowy kod programu ?
Za wszelką udzielną pomoc chętnie przeleję złotówki na konto.

W załączniku kilka plików z poprawnie wyliczonymi sumami kontrolnymi.

Pozostało 580 znaków

2011-09-17 16:47
0

Poszukaj coś na temat CRC
http://www.google.pl/#sclient[...]r_pw.&fp=5954e58012ec6431


Iucundi acti labores

Pozostało 580 znaków

2011-09-17 18:41
0

Wyszukiwarkę mam opanowaną :),
a szukam już dobry tydzień i naprawdę proszę mi wierzyć niczego nie znalazłem.

Pozostało 580 znaków

2011-09-17 19:55
0

A nie lepiej dopisać sumę kontrolną w nazwę pliku ?


Iucundi acti labores
edytowany 1x, ostatnio: Bruno(M), 2011-09-17 20:13

Pozostało 580 znaków

2011-09-17 22:35
0

Gdybym to tworzył to może bym tak zrobił, ale w tym przypadku jest inaczej.
Po prostu nie mam zielonego pojęcia jak to jest realizowane, że suma kontrolna pliku jest zapisywana w nim samym.
Jednego kolesia znam, który to robi, ale to jest jego tajemnica i nic nie chce podpowiedzieć.
Jedyne co powiedział to "podziel przez 8bit" - ale czy prawde powiedział tego nie wiem.
A kombinuję już jak to tylko możliwe żeby jakiś efekt uzyskać - bez rezultatu.

Pozostało 580 znaków

2011-09-17 23:45
Rev
0

Możesz zapisać sumę w strumieniu NTFS.


Pozostało 580 znaków

2011-09-18 00:43
0

Nie napisałem wcześniej, że suma ma być zapisana w pliku w linijce:
MetafileChecksum = "19339D65"

edytowany 1x, ostatnio: totalfree, 2011-09-18 00:52

Pozostało 580 znaków

2011-09-19 21:58
0

To se doklej to na końcu pliku - co za problem. Wylicz sumę i doklej. A jak będziesz sprawdzał plik - to najpierw obetnij (odklej) linijkę a potem policz sumę.

b

Pozostało 580 znaków

2011-09-28 09:35
0

Już tak kombinowałem i za chiny nie wychodzi, może ma ktoś inny sposób.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0