Delphi scieżka do procesu

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-14 11:27

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

hello. jak w temacie

potrzebuje pobrać ścieżkę od uruchomionego procesu, na zasadzie takiej jak np w załączniku

mam funkcję która daje mi tylko nazwy procesów bez ścieżek. ma ktoś jakiś pomysł ?

 procedure GetProcesses(var aProcessList: TStringList);

        var
          Found: boolean;
          lSnapShot: cardinal;
          rProcess: TProcessEntry32W;
        begin
          aProcessList.BeginUpdate;
          try
            aProcessList.Clear;
            lSnapShot := CreateToolhelp32Snapshot(TH32CS_SNAPPROCESS, 0);
            if lSnapShot<>0 then
              begin
                rProcess.dwSize := SizeOf(rProcess);

                Found := Process32First(lSnapShot, rProcess);
                while Found do
                  begin
                    aProcessList.Add(rProcess.szExeFile);
                    Found := Process32Next(lSnapShot, rProcess);
                  end;
                CloseHandle(lSnapShot);
              end;
          finally
            aProcessList.EndUpdate;
          end;
        end;

Pozostało 580 znaków

ŁF
2011-09-14 11:38
ŁF
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 dni temu

0

http://stackoverflow.com/ques[...]-inconsistent-results-vb6-vba + komentarze. zakładam, że z vb do delphi umiesz przepisać kod i po angielsku rozumisz.


lekko, nie szukałem pod vb :) dzięki wielkie :) - lightning3 2011-09-14 11:41
ja też nie szukałem pod vb. nie szukałem pod żadnym konkretnym językiem programowania, winapi jest takie samo w każdym z nich. - ŁF 2011-09-14 12:38
A ja ci tylko podpowiem, że rozwiązanie pod Delphi już ktoś opracował... ale jeśli chcesz przepisywać z VB to Twoja sprawa :) - Opi 2011-09-14 12:58
możliwe nawet, że byłem to ja 10 lat temu ;-) - ŁF 2011-09-14 13:02

Pozostało 580 znaków

2011-09-14 13:06

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

to jak macie gotowca do delphi to please podpowiedzcie, ja znalazłem tylko

http://code.google.com/p/omni[...]/trunk/src/DSiWin32.pas?r=924

w lini 2835

ale nie wiem jak tego używać

Pozostało 580 znaków

2011-09-14 15:01

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

ale nie wiem jak tego używać

Może po prostu dlatego bo nie umiesz pogooglować zanim spytasz?

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa364980(v=vs.85).aspx

To jest zupełnie co innego.

EDIT:

HINT: "please" => (pl) "proszę". Mieszanie języków uważam za lamerskie więc bądź łaskaw tego nie robić. Dzięki.


Nie pisz do mnie PM o czymś co nie dotyczy bezpośrednio mnie. | Nie rozmawiaj ze mną jeśli brak Ci kultury (wystarczy że mi brakuje) | Nie jestem zły, jestem po prostu zły.
edytowany 2x, ostatnio: payl, 2011-09-14 15:13
Pokaż pozostałe 4 komentarze
niniejszym świadomie postrzeliłeś się w kolano ;) wyobraź sobie, że moje pytanie jest retoryczne i jest ironiczną odpowiedzią na to, co napisałeś, szczególnie na sugestię, że napisałem coś głupiego. czytanie ze zrozumieniem się kłania - dość powszechna w tych czasach dolegliwość, która czasem i mi doskwiera. pytanie jest podobne, ale zapewne jesteś świadom, że wystarczy czasem inaczej rozłożyć akcenty, żeby całkowicie zmienić sens wypowiedzi? - ŁF 2011-09-14 18:06
Nimniejszym jesteś przemądrzały, zadowolony? Chcesz sprowokować flamewar? Bo innego sensu Twojej (w sumie dosyć bezsensownej) odpowiedzi nie widzę. Miłego dnia. - payl 2011-09-14 18:10
czy możesz uzasadnić, dlaczego uważasz moją poprzednią odpowiedź za bezsensowną i dlaczego nazywasz mnie przemądrzałym? flamewar? litości... - ŁF 2011-09-14 18:18
Nie mogę, napiałem już do ciebie PM. Zresztą, gdy piszę miłego dnia to kończe dialog. Więc miłego dnia. - payl 2011-09-14 18:24
wybacz, że nie wiedziałem o tym. miłego dnia ;] - ŁF 2011-09-14 18:58

Pozostało 580 znaków

ŁF
2011-09-14 15:33
ŁF
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 dni temu

0

po co tak rzeźbić, skoro są funkcje GetProcessImageFileName czy QueryFullProcessImageName?


Bo on nie umie przepisać z PHP... Albo czeka aż ktoś mu przepisze. Tfu, z VB... - payl 2011-09-14 15:36
cóż... umiejętność korzystania z wyszukiwarki powinna być pierwszą rzeczą sprawdzaną na każdej rozmowie kwalifikacyjnej z programistą - ŁF 2011-09-14 17:37
umie przepisać z vb, w php - fakt programować nie umie.<br /> ja doceniam i podziwiam was ze macie większe doświadczenie to też liczyłem na pomoc. pamiętajcie ze wy też sie uczyliście. dziękuje w każdym razie a zbędne komentarze wyślijcie do dev/null - lightning3 2011-09-16 15:50
"The system cannot find the path specified" - ŁF 2011-09-16 17:54

Pozostało 580 znaków

2011-09-17 16:58

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0

http://gss.webd.pl/faq-mainme[...]pliki-exe-sa-uruchomione.html

do uses dodaj TLHelp32, Psapi;


Iucundi acti labores

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0