Aktualizacja danych w transakcji

0

Próbuję zrobić coś takiego

Start transakcji
program coś oblicza i zapisuje wyniki do bazy
Pokazujemy wyniki w oknie programu i tutaj użytkownik może coś zmienić
Zapisujemy transakcję.

Tylko że po zapisie nie ma tych zmian które wpisał użytkownik tylko te obliczone na początku.
Da się to jakoś łatwo zrobić ?
Bo na razie myślę że będzie trzeba porównywać wszystkie wartości z tymi w bazie i ręcznie je aktualizować.

P.S. Używam MSSQL i komponentów ADO.

0

A to nie można zapisać transakcji dopiero po modyfikacji przez użytkownika? No bo jeśli nie to rzeczywiście musisz sprawdzać . - i nie wiem jaki to ma związek z Delphi, chyba powinno się przenieść..

0

Może najpierw zastanów się czy masz coś do powiedzenia...
<quote=payl>A to nie można zapisać transakcji dopiero po modyfikacji przez użytkownika?
Przecież tak robi, a przynajmniej piesze że tak robi.

payl napisał(a)

No bo jeśli nie to rzeczywiście musisz sprawdzać . - i nie wiem jaki to ma związek z Delphi, chyba powinno się przenieść..

Bzdura - to ma związek z kodem pytacza, który jest w Delphi.

0

Pele, pokaż kod - bo co to dokładnie znaczy:
//Start transakcji
program coś oblicza i zapisuje wyniki do bazy
Pokazujemy wyniki w oknie programu i tutaj użytkownik może coś zmienić
Zapisujemy transakcję.
//
Jak startujesz transakcję?
Czy wszystkie komponenty są podłączone do tego samego ADOConnection?
Czy obliczanie i zapis do bazy robisz w DataSecie (np. ADOQuery) czy inaczej?
Czy "pokazanie wyników w oknie programu" to okno z kontrolkami dbAware, które podłączone są do DataSetu, a ten do tego samego ADOConnection - w którym wystartowano transakcję?

0

Ja tutaj widzę tabelę tymczasową.

0
wloochacz napisał(a)

Jak startujesz transakcję?

Jak to jak: AdoConection.BeginTransaction;

wloochacz napisał(a)

Czy wszystkie komponenty są podłączone do tego samego ADOConnection?

TAK

wloochacz napisał(a)

Czy obliczanie i zapis do bazy robisz w DataSecie (np. ADOQuery) czy inaczej?

Poprzez komponent AdoCommand

wloochacz napisał(a)

Czy "pokazanie wyników w oknie programu" to okno z kontrolkami dbAware, które podłączone są do DataSetu, a ten do tego samego ADOConnection - w którym wystartowano transakcję?

Tak. A kontrolki to po prostu DBGrid.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1