wątki w dll

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-22 23:05
0

Witam

Przerabiam program na dll , i wszystko ładnie gra ... dopóki nie odpale w formie załączonej do dll'ki 10 wątkow , wszystkie startują jednakże tylko 8 zostaje zakończonych . Zauważyłem że pozostale 2 juz nie wyswietlają showmessage gdy wchodza w strefe Synchronize() gdzie znajdują sie odwolania do komponentów unitu formy ktora je wywowala . Kodu nie przerabialem tylko podpielem unity aplikacji pod biblioteke w ktorej tworze formy . Czy ktos ma pomysl oco chodzi skąd taka zmiana zachowania ?

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 00:02
0

na usta (klawiaturę) cisną mi się same inwektywy ale, że jest to Twój pierwszy post więc będzie delikatnie

Powiedz nam dobry człowieku a skąd my, prości ludzie (z tego co wiem nikt z tu bytujących wróżką nie jest a i szklanej kuli nie posiada) mamy wiedzieć coś w kodzie spi***, eeee znaczy się zepsuł? DLL to nie jest kolejny exe - ona ma swoje prawa, wymagania i zasady. A jak się człowiek za coś bierze pierwszy raz to wypadało by się z tymi zasadami najpierw zapoznać.


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij
Pokaż pozostałe 10 komentarzy
"czyli znow przyklad jakości (pro)ludzi (bueheh) w tym kraju" - aż żałuję ze cb broniłem. Idź do nich jak Ci tutaj źle. Nam ciebie nie będzie brakować. Ah, i śmieszy mnie stwierdzenie że im szybciej rozwiążesz problem tym lepiej - ja bym powiedział, że tym większa szansa że palniesz głupotę/zrobisz błąd. - payl 2011-08-24 01:32
Misiekd < - to bylo doniego kierowane nie dowas koledzy wy byliscie pomocni ;D panicz prostytutka heheh przez takich ludzie po prostu sie zniechecaja - miror 2011-08-24 01:50
synku ten kod z dobrym kodem ma tyle wspólnego co osioł z arabem czystej krwi. Jakby kod (wątek w szczególności) był dobrze napisany to by takiego problemu nie było. - Misiekd 2011-08-24 09:33
mirror, w tym wypadku mimo tego, że to zdanie było kierowane do miśkad, podtrzymuje zdanie payla. poniżyłeś się tym zdaniem. - krwq 2011-08-24 09:35
"Misiekd < - to bylo doniego kierowane nie dowas koledzy wy byliscie pomocni ;D" - Wiesz co? Mało mnie to obchodzi. Misiekd może nie należy do najmilszych, ale wie o czym mówi. I ja się z nim zgadzam że w pierwszym poście dałeś tyle danych co kot napłakał. Więc może zamiast go obrażać przyjmij do wiadomości to, że my tutaj naprawde nie potrzebujemy osób które obrażają innych. - payl 2011-08-24 10:44

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 00:04
0

Powiedz z jakiego środowiska korzystasz.

Czy wszystkie wątki robią to samo? Może błąd tkwi w nich? Daj kod!

Jako obejście spróbuj dać sekcję krytyczną, przez którą podasz wyniki do głównego programu a on dopiero zautualizuje GUI.

EDIT:
Wybaczycie że tutaj, ale w komentarzu by nie przeszło X.X

co byś nie zrobił to i tak się przyczepi (chyba że sam zrobi)
Czepianie się to nic złego. Według mnie to jest lepsze niż siedzenie i patrzenie jak ktoś robi głupoty.

Nie dzień gorszy - generalnie coraz gorszy jest poziom, tylko że to nie chodzi o to forum ale ogólnie - generalnie nagromadzenie różnej maści kretynów (i nie mam tu na myśli pytacza, chociaż inteligencją nie błysnął) na m^2 internetu rośnie w zastraszającym tempie

To że poziom się obniża, widać już od dawna (chodzi ogółem o internet - małe dzieciaki się dobierają do niego). Ale mi tutaj chodzi o to, że traktujesz pytającego niemiło (przekleństwa itd.) mimo że sam przyznałeś że nie wali głupot. Nie sądzisz, że to go zniechęci? ;) .

Przykład ode mnie o nagromadzeniu negatywnych uczuć wśród wszystkich: Zapytałem o coś, co źle zrozumieli. Wynik? Temat wylądował w Newbie, zostałem zminusowany ile się da i pojawiły się negatywne komentarze. Gdy im pokazałem że robią błąd musieli mnie przepraszać (mimo że poprawnie nazwałem temat i opisałem go też w miare), przywracać temat itd. - minusy o dziwo zostały. Co z tego wynika? Że tutaj wszyscy traktują wszystkich (poza pr0sami bo oni nie pytają - oni odpowiadają) jak jakichś nieludzi...

Dobra, może podziała chociaż troche żebyście nie obrażali nowych/błądzących (nie mówię o geniuszach co piszą programy w pajączku). Koniec tego tematu (rozpisałem się troszkę).


Nie pisz do mnie PM o czymś co nie dotyczy bezpośrednio mnie. | Nie rozmawiaj ze mną jeśli brak Ci kultury (wystarczy że mi brakuje) | Nie jestem zły, jestem po prostu zły.
edytowany 1x, ostatnio: payl, 2011-08-23 00:39

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 00:33
0

...

edytowany 7x, ostatnio: miror, 2011-08-24 01:50
KOD W <.CODE=delphI> !!! poza tym, z tego kodu właściwie nic nie wynika, co robi 'funkcja'. I jakie to są operacjne na tych komponentach? - payl 2011-08-23 00:39
"unit1.Form1.IdTCPClient1.Connect;" - Może się nie udaje połączyć i ma spory timeout? Zmniejsz timeout lub czekaj cierpliwie to może wróci (i zauważ że pewnie jeden wątek jeszcze musi czekać na wejści w Synchronize). - payl 2011-08-23 01:05
To może nie używaj Synchronize? Najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najlepsze :) . TIdTCPClient1 (Indy?) możesz tworzyć dynamicznie w wątku, a do memo możesz dodawać najpierw przez sekcje krytyczną do jakiegoś bufora a potem do tego gdzie ma lądować przy pomocy jakiegoś timera... - payl 2011-08-23 01:36

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 14:05
0
  1. jak eksportujesz funkcję z dll
  2. co masz w uses w dpr dllki
  3. co masz w uses w dpr exe
  4. jak wywołujesz funkcje z dll
  5. jak i gdzie uruchamiasz kolejne wątki
  6. co to jest unit1.Form1.memo3.lines.add(zmienna);????
  7. NAUCZ SIĘ PODSTAW bo o wątkach pojęcia nie masz! Cała metoda execute zawarta w synchronize - to po co w ogóle ten wątek????

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 14:58
0

...

edytowany 2x, ostatnio: miror, 2011-08-24 01:51

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 15:20
0

Ja bym sie doczepil do tego:

  odczytanie // odczytanie zmiennej globalnej 

Czy read/write na tej zmiennej jest zabezpieczone jakas sekcja krytyczna?


!user image
I am he who watches they. I am the fist of retribution. That which does quell the recalcitrant. Dare you defy the Warchief? Dare you face my merciless judgement?

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 15:56
0

...

edytowany 2x, ostatnio: miror, 2011-08-24 01:51

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0