Delphi Zapis formatu czcionki do pliku

0

Witam mam pewien problem który może wydać się trywialny ale nie mogę sobie z nim poradzić proszę o sugestie. A mianowicie potrzebuję zapisać do pliku wszystkie informacje o czcionce robię to w następujący sposób

Procedure ZapiszFont;
var plik: File Of TFont;
    zm  : TFont;
begin
	AssignFile(plik,'font.dat');
	zm:=RichEdit1.Font; 
	Rewrite(plik);
	Write(plik,zm);
	CloseFile(plik);
end;

I niby wszystko jest ok plik się zapisuje nie ma błędów jednak gdy próbuję wczytać plik

Procedure WczytajFont;
var plik: File Of TFont;
    zm  : TFont;
begin
	AssignFile(plik,'font.dat');
	Reset(plik);
	Read(plik,zm);
	CloseFile(plik);
	RichEdit1.Font:=zm;
end;

Po wywołaniu procedury WczytajFont wyskakuje mia AccesViolation czy ktoś mógłby mi pomóc ewentualnie naprowadzić na dobry trop

0

1.Nie zapisywać całych obiektów/klas do pliku!
2.Masz zamiast tego właściwość FontData, ją zapisuj do pliku.

0

Może jakaś podpowiedz dopiero co zaczynam prace z delphi więc nie jestem zbytnio wtajemniczony
Pozdrawiam

0
plusz01 napisał(a)

Może jakaś podpowiedz dopiero co zaczynam prace z delphi więc nie jestem zbytnio wtajemniczony
Pozdrawiam
z google też dopiero zaczynasz??
http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=delphi+save+TFont+to+file&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

0
Misiekd napisał(a)
plusz01 napisał(a)

Może jakaś podpowiedz dopiero co zaczynam prace z delphi więc nie jestem zbytnio wtajemniczony
Pozdrawiam
z google też dopiero zaczynasz??
http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=delphi+save+TFont+to+file&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

Dzięki Wielkie Misiekd bardzo mi pomogłeś oczywiście był klik w pomógł :) pozdrawiam

Dla zainteresowanych polecam lekturę
http://www.scalabium.com/faq/dct0039.htm

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1