Transfer przy metodzie POST - idHTTP

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-05 11:21
0

Witam!

Mam problem, kiedyś napisałem procedury do mierzenia transferu przy wysyłaniu POSTa przy pomocy idHTTP i działało to dobrze. Teraz potrzebuje tego użyć w innym programie, zatem wyciąłem je i wkleiłem. No i nie mam pojęcia czemu, ale teraz już nie działają dobrze, wyświetlany transfer to cały czas 1000 - 2000kb/s co jest nie możliwe.

Kod:

procedure TCos.Postep;
var
  Transfer: Double;
begin
  Transfer:= 0;
  if (NewTime - OldTime) / 1000 > 0 then
    Transfer:= ((NewDownload - OldDownload) / 1024) / ((NewTime - OldTime) / 1000);
  frmMain.lblSpeed.Caption:= FloatToStrF(Transfer, ffFixed, 10, 2) + ' kb/s';
end;
 
procedure TCos.IdHTTP1Work(Sender: TObject; AWorkMode: TWorkMode;
  const AWorkCount: Integer);
begin
  if AWorkMode <> wmWrite then Exit;
 
  NewDownload := AWorkCount;
  NewTime     := GetTickCount;
 
  Synchronize(Postep);
 
  OldTime     := NewTime;
  OldDownload := AWorkCount;
end;
 
procedure TCos.IdHTTP1WorkBegin(Sender: TObject; AWorkMode: TWorkMode;
  const AWorkCountMax: Integer);
begin
  if AWorkMode <> wmWrite then Exit;
  if AWorkCountMax > 0 then RozmiarPliku:= AWorkCountMax;
 
  NewTime     := GetTickCount;
  OldTime     := GetTickCount;
  OldDownload :=0;
end;

Kod jak widać działa na tej zasadzie, że sprawdza ile danych zostało pobranych oraz w jakim przedziale czasowym to nastąpiło.

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 13:16
0

Zmieniłem trochę na szybcika, zobacz jakie teraz wartości wyjdą :

procedure TCos.Postep;
var
  Transfer: Double;
begin
  Transfer:= 0;
  Transfer:= (NewDownload / 1024) / (NewTime / 1000);
  frmMain.lblSpeed.Caption:= FloatToStrF(Transfer, ffFixed, 10, 2) + ' kb/s';
end;
 
procedure TCos.IdHTTP1Work(Sender: TObject; AWorkMode: TWorkMode;
  const AWorkCount: Integer);
begin
  if AWorkMode <> wmWrite then Exit;
 
  NewDownload := AWorkCount;
  NewTime     := GetTickCount;
 
  Synchronize(Postep);
 
end;
 
procedure TCos.IdHTTP1WorkBegin(Sender: TObject; AWorkMode: TWorkMode;
  const AWorkCountMax: Integer);
begin
  if AWorkMode <> wmWrite then Exit;
  if AWorkCountMax > 0 then RozmiarPliku:= AWorkCountMax;
 
  NewTime     := GetTickCount;
 
end;

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 13:33
0

Pokazuje jakieś 0,02 - 0,04 - co jest za mało.

Ale z tego co widzę to ten kod nie ma sensu :P.
Bo wg. Ciebie transfer to stosunek liczby kilobajtów wysłanych od startu do liczby sekund, które upłynęły od startu systemu xD

Chyba wiem co miałeś na myśli, chyba:

Transfer:= (NewDownload / 1024) / ((GetTickCount-NewTime) / 1000);

Teraz pokazuje coś sensownie, jest to zapewne prędkość średnia. Tylko, że mi zależało na prędkości chwilowej (tzn. od Work do Work). Jeżeli nikt nie ma pomysłów to tak też może zostać.

edytowany 3x, ostatnio: Max1414, 2011-08-05 13:37

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 13:43
0

Sorki, nie zatrybiłem :D Ale teraz zauważyłem takie coś :

NewDownload := AWorkCount;
NewTime     := GetTickCount;
 
Synchronize(Postep);
 
OldTime     := NewTime;
OldDownload := AWorkCount;

Czemu dajesz NewDownload i OldDownload na tę samą wartość ?

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 14:44
0

Bo liczę ilość pobranych danych od jednego wyświetlenia postępu do drugiego:
Czyli w momencie wyświetlenia postępu OldDownload ma wartość powiedzmy 10, a NewDownload 20, czyli pobraliśmy 10 bajtów. Po wyświetleniu ustawiam OldDownload na 20 i później powiedzmy NewDownload jest 30 i wyświetlamy znowu postęp itd.

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 15:02
0

To może zrób tak : wrzuć Timer, ustaw interwał na 1000 milisekund, daj dwie zmienne np. Downloaded i LastDownloaded, w OnWork idHTTP przypisuj Downloaded - AWorkCount. A w Timerze odejmuj LastDownloaded od Downloaded i dziel przez 1024.

PS. I oczywiście w Timerze po odjęciu przypisuj wartość Downloaded do LastDownloaded

edytowany 1x, ostatnio: Golden_Mind, 2011-08-05 15:15

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 15:49
0

To też działa jakoś dziadowsko. Pokazuje na przemian 64 i 0. A mój upload to max. jakieś 38kb/s.
W ogóle to OnWork chyba działa dopiero gdy cały buffer się zapełni, więc nie ma opcji chyba bez mierzenia czasu.

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 15:54

1.Timer nie wykona się póki download nie będzie gotowy, chyba że będzie w innym wątku.
2.Jeśli w dwóch wątkach nie zapomnij o CriticalSection.

U mnie w programie (który obsługuje masę pobierań naraz) liczę sobie te wartości przy każdym pakiecie, ale nie czekam tam na kolejkę Windows, tylko zapisuję do swojego obiektu a potem moje GUI to czyta.

I bym zrobił analizowanie transferu w jakichś dłuższych odstępach czasu.

Czyli kod byłby taki:

(dodaj do TCos Transfer typu Double :P )
procedure TCos.Postep;
begin
  frmMain.lblSpeed.Caption:= FloatToStrF(Transfer, ffFixed, 10, 2) + ' kb/s';
end;
procedure TCos.IdHTTP1Work(Sender: TObject; AWorkMode: TWorkMode;
  const AWorkCount: Integer);
begin
  if AWorkMode <> wmWrite then Exit;
 
  if (GetTickCount-OldTime)>500 then
    begin
    Transfer:= ((AWorkCount-OldDownload) / 1024) / ((GetTickCount-OldTime) / 1000);
    Synchronize(Postep);
    OldTime     := GetTickCount;
    OldDownload := AWorkCount;
    end;
end;

P.S. Miałeś błąd w sposobie wyliczania transferu


Nie pisz do mnie PM o czymś co nie dotyczy bezpośrednio mnie. | Nie rozmawiaj ze mną jeśli brak Ci kultury (wystarczy że mi brakuje) | Nie jestem zły, jestem po prostu zły.
edytowany 1x, ostatnio: payl, 2011-08-05 15:59

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 16:10
0

Dzięki! Teraz działa, ale mógłbyś wytłumaczyć gdzie miałem błąd? Bo dla mnie te kody robią to samo, poza tym, że wydłużyłeś ew. czas odświeżania GUI.

edytowany 2x, ostatnio: Max1414, 2011-08-05 16:17
Odjełem aktualną pracę od poprzedniej tak samo z czasem. Zobacz sobie Transfer:=...; w nowej i starej wersji. - payl 2011-08-05 16:26
No tak, ale ja też miałem tak, bo przed wywołaniem Synchronize(Postep) miałem: NewDownload:= AWorkCount; NewTime:= GetTickCount; :)) więc powinno się wywołać to samo co u Ciebie. - Max1414 2011-08-05 16:40
Nie. Nie odejmowałeś starego od nowego. Jak się pobiera GetTickCount i AWorkCount to on się nie zeruje. - payl 2011-08-05 16:43

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 11:32
0

zdecyduj się, czy mają być kilobajty (1 kB = 1024 B = 8192 b) czy kilobity (1 kb = 1000 b)

edytowany 1x, ostatnio: Azarien, 2011-08-06 11:33
Toż są kb/s... W czymś problem? o_O. co do tego 1000 to 1sec=1000ms... :) - payl 2011-08-06 17:23

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0