Minimalny Width Formy

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-04 16:03
Oskar Czarny
0

Witam,

Mam pytanie, bo nie mogę znaleźć żadnej odpowiedzi. Minimalny Width Formy u mnie wynosi 132 (coś tam czytałem, że spowodowane to jest miejscem na ikonkę i przyciski sterowania na belce programu). Czy jest jakikolwiek sposób, aby można było utworzyć formę o Width mniejszym niż 132?

Z góry dziękuję za pomoc,
Oskar Czarny

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 16:56
0

Tak jak piszesz minimalna szerokość zależy od tego czy okno ma ikonę i jakie przyciski. Ikona i przyciski muszą się zmieścić nie da się inaczej jedynym wyjściem jest ustawić BorderStyle na bsNone ale wtedy okno będzie pozbawione paska tytułowego.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 17:01
Oskar Czarny
0

Mam ustawione BordreStyle na bsNone, nawet usunąłem wszystkie przyciski na belce programu, ale i tak to nic nie daje ;/

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 17:04
Oskar Czarny
0

P.S. Jakby ktoś pytał, to zmieniam Width i BorderStyle w kodzie programu, bo przy projektowaniu formy, BorderStyle nadal jest ustawione na bsSiezable (oryginalnie i niezmiennie)

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 17:04
0

W OnCreate formy nadaj żądaną szerokość:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  Form1.Width:= 1;
end;

Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 17:21
Oskar Czarny
0

Ok. Dziękuję za pomoc.

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 21:58
Opi
0

Ciekawe do czego to ci potrzebne, bo jeśli do ukrycia formy to nie tędy droga...

Każy hakier jakoś musi zacząć. :) - O_o 2011-08-04 22:06

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 09:30
0

Jakby Opi miał rację to

with MainForm do
  begin
    Color := clFuchsia;
    TransparentColor := True;
    TransparentColorValue := clFuchsia;
    BorederStyle := bsNone;
  end;

char mander; bool basaur;
Oczywiście zamiast clFuchsia może być każdy inny. - TomRiddle 2011-08-05 09:31

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 10:10
Oskar Czarny
0

Do czego wy mnie tu posądzacie :) Po prostu musiałem wyświetlić obrazek o takim małym rozmiarze ;) Ale dziękuję za pomoc :D

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0