Przełączanie okien skrótem klawiszowym

0

Witam,
mamy alt+tab w win żeby przełączać okna uruchomionych aplikacji...kombinuję z czymś takim ale w kontekście jednej aplikacji z wieloma otwartymi oknami

Może jakiś globalny handler na klawiaturę założyć ?
Jest jakiś index określający położenie okna (warstwę) ?

Ćwiczyliście kiedyś coś takiego ?

// do o_O : niekoniecznie, myślałem raczej o np. ctrl + arrow down/ up ale tylko na swojej aplikacji

0

1.Na komentarz odpowiadamy komentarzem, nie editem :P .
2. Jaki problem zrobić dodatkowe okienko udające te z alt+tab, zahookować te klawisze i wszystko ładnie oprogramować?

0

Można by tak: niech każda Forma dziedziczy z klasy która ma kod w stylu ( albo niech Fomry mają to po prostu wstukane )

AltTab.Windows.Add(self,"jakis tekst", coś tam innego);

A Forma AltTab robi sobie hooka na odpowiednią kombinację alpejską i gdy ona wystąpi to się ujawnia i pokazuje listę zarejestrowanych w niej okienek.

0

do przełączania okien jednego programu przyjęte są skróty Ctrl+Tab i Ctrl+F6. W odwrotną stronę Ctrl+Shift+Tab i Ctrl+Shift+F6. Nie ma potrzeby wymyślać innych kombinacji.

0

@up - Ctrl + f6 lub Ctrl+tab nie przejdzie, na pasku zadań obok startu mimo kilku okien aplikacji mam tylko jedną pozycję (okno MainForm)

O oknie z aktualnie otwartymi oknami aplikacji jeszcze nie myślałem....każde z nich miało by taką samą ikonę... trzeba by zrobić listę z Caption'ami

Wyobrażałem to sobie tak, że po prostu okna będę się wymieniać (BringtoFront), tylko jak odyczytwać i tworzyć kolejkę - przecież są w jakiejś kolejności na pulpicie - skąd odczytać ten index kolejności ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1