Przełączanie okien skrótem klawiszowym

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-28 10:21
0

Witam,
mamy alt+tab w win żeby przełączać okna uruchomionych aplikacji...kombinuję z czymś takim ale w kontekście jednej aplikacji z wieloma otwartymi oknami

Może jakiś globalny handler na klawiaturę założyć ?
Jest jakiś index określający położenie okna (warstwę) ?

Ćwiczyliście kiedyś coś takiego ?

// do o_O : niekoniecznie, myślałem raczej o np. ctrl + arrow down/ up ale tylko na swojej aplikacji

edytowany 2x, ostatnio: jastu, 2011-07-28 11:38
Chcesz nadpisać działanie ALT+TAB? Złoooo. - O_o 2011-07-28 10:46

Pozostało 580 znaków

2011-07-28 21:11
0

1.Na komentarz odpowiadamy komentarzem, nie editem :P .

  1. Jaki problem zrobić dodatkowe okienko udające te z alt+tab, zahookować te klawisze i wszystko ładnie oprogramować?

Nie pisz do mnie PM o czymś co nie dotyczy bezpośrednio mnie. | Nie rozmawiaj ze mną jeśli brak Ci kultury (wystarczy że mi brakuje) | Nie jestem zły, jestem po prostu zły.

Pozostało 580 znaków

2011-07-28 22:24
O_o
0

Można by tak: niech każda Forma dziedziczy z klasy która ma kod w stylu ( albo niech Fomry mają to po prostu wstukane )

AltTab.Windows.Add(self,"jakis tekst", coś tam innego);

A Forma AltTab robi sobie hooka na odpowiednią kombinację alpejską i gdy ona wystąpi to się ujawnia i pokazuje listę zarejestrowanych w niej okienek.


O̾..͠o
edytowany 1x, ostatnio: O_o, 2011-07-29 01:17
"this"?! - Takie rzeczy tylko w Erze! - payl 2011-07-29 00:19
Napisałem "kod w stylu" ;) Z brakiem delphi idzie brak pomocy delphi a googlować mi się nie chce jak tam to słówko się zowie ;) - O_o 2011-07-29 01:06
To Ci podpowiem żebyś herezji nie głosił: self ;) . - payl 2011-07-29 01:13
Oj tam herezje od razu ;> Zapomniało mi się po prostu :D Ostatni programik w Delphi to trzy lata temu pisałem ( siedzi w tray'u i blokuje stronki w etc\hosts - używam tam gdzie adblocki nie sięgają, walę przekierowanie na 0.0.0.0 i żaden bebok się nie prześliźnie :D ) Potem moja znajomość .NETa osiągnęła poziom gdzie pisanie w Delphi przestało być szybsze więc porzuciłem babunię ;) - O_o 2011-07-29 01:19

Pozostało 580 znaków

2011-07-29 07:15
0

do przełączania okien jednego programu przyjęte są skróty Ctrl+Tab i Ctrl+F6. W odwrotną stronę Ctrl+Shift+Tab i Ctrl+Shift+F6. Nie ma potrzeby wymyślać innych kombinacji.

edytowany 1x, ostatnio: Azarien, 2011-07-29 07:16

Pozostało 580 znaków

2011-07-29 08:53
0

@up - Ctrl + f6 lub Ctrl+tab nie przejdzie, na pasku zadań obok startu mimo kilku okien aplikacji mam tylko jedną pozycję (okno MainForm)

O oknie z aktualnie otwartymi oknami aplikacji jeszcze nie myślałem....każde z nich miało by taką samą ikonę... trzeba by zrobić listę z Caption'ami

Wyobrażałem to sobie tak, że po prostu okna będę się wymieniać (BringtoFront), tylko jak odyczytwać i tworzyć kolejkę - przecież są w jakiejś kolejności na pulpicie - skąd odczytać ten index kolejności ?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0