Napisałem komponent do zmiany rozmiarów kontrolek w runtime

4

Witam z powodu szeregu ograniczeń, jakie ten serwis dostał ostatnimi czasy, zdecydowałem, że napiszę tutaj. Za pomocą kodu znalezionego w necie, napisałem komponent, który pozwala na zmianę rozmiarów kontrolek w run-time. Głównym jego elementem jest pokazanie uchwytów służących do zmiany rozmiaru. Wszystko za pomocą jednej linijki kodu. Komponent jest darmowy również do komercyjnych zastosowań. Wszystko jest opisane w pliku PAS. Dołączam też przykładową aplikację.

Całość do pobrania tutaj:
http://www.toya.net.pl/~juhas/tjuhasresizenodes.zip

0

Zapisane, zostawie na później, bo nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać. Ale mam sugestię. Wiesz hosting zewnętrzny może być zawodny, w sumie tutaj forum też, ale proponował bym Tobie jednak jeszcze, o ile to finalna wersja komponentu - dołaczyć go również do swojego posta. Chociaż w razie jakiś zmian jak dodasz sobie ten post do obserwowanych to łatwo będziesz mógł wrócić i wyedytowac załacznik jak coś się zmieni ewentualnie w przyszłości. A i dobra robota :)

0

Odnoszę wrażenie ze projekt przykładowy z RAR jest nie kompletny ;)
Brak fMain.pas :(
fMain in '......\Juhas\test_node\fMain.pas' {Form1};

Mam tez uwagi co do rysowania "lewego górnego rogu" oraz "górnego środka boku"
pierwszego nie ma i nie działa
drugi jest narysowany na biało ale nie działa

Ostatnio nawet potrzebowałem czegoś takiego :)

0
Adamek Adam napisał(a)

Odnoszę wrażenie ze projekt przykładowy z RAR jest nie kompletny ;)
Brak fMain.pas :(
fMain in '......\Juhas\test_node\fMain.pas' {Form1};

Mam tez uwagi co do rysowania "lewego górnego rogu" oraz "górnego środka boku"
pierwszego nie ma i nie działa
drugi jest narysowany na biało ale nie działa

Ostatnio nawet potrzebowałem czegoś takiego :)

Ups, chyba faktycznie popełniłem błąd. Cóż, źródło mam w innym miejscu, ale masz execa. Tam nie ma nic innego jak w OnCLick:
JuhasResizeNodes.ActiveControl:=TWinControl(Sender);

A te uchwyty o których mówisz prezentują dodatkową funkcjonalność. Tzn. możesz pokazać tylko konkretne uchwyty(dlatego nie widzisz lewego górnego) i możesz tylko niektóre mieć aktywe(dlatego górny nie działa).

0

Uwaga, nowa wersja.
Zmiany: Można operować na komponentach pochodnych od TControl(a nie TWinControl).
Poprawiono bug: nie można było odpowiednio przypisać NIL do ActiveComponent. Zostało to poprawione.

1

nie chcę Wam psuć tej zabawy ale ktoś już coś takiego napisał, w dodatku lepsze i za free http://angusj.com/delphi/ TSizeCtrl screeny

0

Oj tam !

Z alternatywnych implementacji to moge jeszcze polecić http://sourceforge.net/projects/tcycomponents/
TCyResizer

0

Misiek, moje też jest za free. A szukałem, czy jest coś takiego, niestety znaleźć się nie udało w formie komponentu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1