Krzywa koloru - co to za krzywa

0

[1] Co to za rodzaj krzywej jest używany do przedstawiania krzywych kolorów albo jasności w wszelkiego rodzaju programów graficznych (patrz załączniki)

[2] Jak narysować taką krzywą przechodząca przez 3 punkty (albo 4)
A nawet nie narysować a wypełnić tablice wartościami reprezentującymi ta krzywa

0

ale krzywa beziera raczej nie przechodzi między zadanymi punktami, tylko pomiędzy... należy szukać pod hasłem „interpolacja”.

0

user image
Krzywa Béziera trzeciego stopnia

0

Właśnie chodzi o znalezienie punktów tak aby krzywa przechodziła przez zadane punkty (patrz krzywa krzywa_2.PNG z pierwszego postu)
A nawet nie narysowanie tylko o wygenerowanie tablicy arra[0..255] of byte z wartościami w danym punkcie , jakieś tam rezultaty mam ale jeszcze nie jest idealnie wieczorem zapachnę projekt testowy

Projekt testowy zepchnięty, tylko że krzywa troche "nie teges" zachowuje sie na początku i na końcu , tak jak by była delikatnie wygięta nie w tą stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0