IBEvents a wątki. Zdarzenia z bazy

0

Jest to średnioopisany komponent w Delphi. Pytanie jest następujące? Co decyduje o ilości zdarzeń EventCount w zdarzeniu TEventAlert komponentu TIbEvents. Pracuje on na wątkach, czy to znaczy że przez jakiś czas nie ma "możliwości" poinformować wątku GUI aplikacji o nowych zdarzeniach?

0

fakt, bardzo ciężko znaleźć...

HELP DELPHI napisał(a)

TEventAlert is the type of event handlers that respond to InterBase events.

Unit

IBEvents

Delphi syntax:

type TEventAlert = procedure( Sender: TObject; EventName: String; EventCount: longint; var CancelAlerts: Boolean)

C++ syntax:

typedef void __fastcall (__closure TEventAlert)(Classes::TObject Sender, AnsiString EventName, long EventCount, bool &CancelAlerts);

Description

Sender is the TIBEvents object that is monitoring InterBase events.

EventName is the name of the most recently received event.

EventCount is the number of EventName events received since the last time the event handler was called.

CancelAlerts returns true if the TIBEvents object should stop monitoring events, false if the event monitoring should continue.

0

Wiem co to znaczy. Chodzi tylko o to co sprawia że każde zdarzenie nie jest obsługiwane natychmiastowo i nie wywołuje owego zdarzenia natychmiastowo z parametrem EventCount=1 ZAWSZE

0

bo może przyjść kilka zdarzeń jednocześnie a aplikacja przetwarza je po kolei i generalnie bo TAK TO DZIAŁA

0

Z całym szacunkiem ale wydaje mi się że programistę nie satysfakcjonuje takie wytłumaczenia

Misiekd napisał(a)

bo może przyjść kilka zdarzeń jednocześnie a aplikacja przetwarza je po kolei i generalnie bo TAK TO DZIAŁA

W programowaniu nie ma jednocześnie, mogą przyjść w określonym przedziale czasowym. Czy jednoczesnie rozumiesz tak że gdyby wziac GetTickCount dla wszystkich tych jednoczesnych zdarzeń IbEventAlert to powstałoby dokładnie ta sama wartość co do us ? Nie wydaje mi się.

0

jak programistę coś nie satysfakcjonuje to pisze własne rozwiązanie - proste.

Zdarzenie zgłaszane jest do głównej formy, która może być akurat zajęta. Wszystkie następne są kolejkowane aż bieżące nie zostanie obsłużone. Jeśli w kolejce nazbiera się kilka takich samych to są one zgłaszane RAZ z podaniem ile razy wystąpiły - wystarczająco łopatologicznie dla ciebie?

0

Dzęki potwierdziłeś moje przypuszczenia (te z 1 postu). Byłoby ekstra gdyby Twój post pojawił się jako drugi w tym temacie bo to stricte odpowiedź. Pozdrowienia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1