Dynamiczna tablica - dodawanie elementów

0

Witam,

Mam zadanie tego typu:

Stwórz zestaw procedur, które operującą na dynamicznie tworzonej tablicy typu integer. Procedury te to dodaj_element usun_ostatni_element ilosc_elementow. Tablica powinna zmieniać swoją wielkość co 10 elementów czyli początkowo mamy 10 elementów gdy chcemy dodać 11sty realokuje nam się do 20 elementów. Podobnie przy usuwaniu, jeżeli mamy mniej niż 11 elementów nadwyżkę można usunąć. Zademonstrować działanie w prostym programie.

Zrobiłem coś takiego:

type Ptab=^tab; tab=array [1..10] of integer;

Jak zwiększyć zakres tablicy o te 10 elementów? Czy może trzeba zrobić tak na przykład:

type Ptab=^tab; tab=array [1..5000] of integer;

Wtedy robię np tak na starcie programu?

var t:tab;
	getmem(t,10*sizeof(integer));

a potem w procedurze coś w stylu:

getmem(t,((i div 10)*10*sizeof(integer)+10));
gdzie i to element który chcę wpisać?

Jak wtedy odwołać się do ostatniego elementu takiej tablicy?

0

getmem(t,((i div 10)10sizeof(integer)+10));

Co to jest?

Deklaracja tablicy:

Var Tablica: Array of Integer;

Ustalenie jej rozmiaru:

SetLength(Tablica, Rozmiar);

Odwołanie:

Tablica[numer]

(oczywiście numerowana od zera, więc deklarując tablicę o rozmiarze n, mamy dostęp do indexów 0..n-1).

0

i jeszcze funkcje Low() i High()
tu masz caly artykul: Tablice
a o usuwaniu elementow z takiej tablicy (np z jej srodka) znajdziesz w googlach, cos w stylu: delphi dynamic array delete

0

Z SetLength bym sobie poradził, ale problem jest taki, że mam to napisać w Turbo Pascalu ;)

getmem(t,((i div 10)*10*sizeof(integer)+10));
właściwie powinienem zapisać jako

getmem(t,((i div 10)*10*sizeof(integer)+10*sizeof(integer)));<code>
i chodziło mi o to, że jeżeli bym chciał wprowadzić wartość do elementu o indeksie i=2 to będę miał zarezerwowana ilość bajtów równą 10*sizeof(integer). Natomiast gdybym chciał wprowadzić element nr 11 to "11 div 10" dałby mi 1 przez co zarezerwowałbym do pamięci 20*sizeof(integer) bajtów czyli tak jakby dla 20 elementów tablicy integerów ;)
0
  1. ustawiasz ile MAKSYMALNIE może mieć tablica
const
  MAX_SIZE = 1000;
  RAISE_SIZE = 10;
type 
  Ptab = ^tab; 
  tab = array [0..MAX_SIZE] of integer;
  1. gdzieś musisz zapamiętać ile masz elementów i dla ilu elementów masz zaalokowaną pamięć
var
  Tab: PTab;
  TabSize, TabAlloc: Integer;

begin
  TabSize := 0;
  TabAlloc := 0;
end;
  1. dodajesz element musisz sprawdzić czy nie trzeba zaalokować więcej pamięci
  Inc(TabSize);
  if TabSize > TabAlloc * RAISE_SIZE then
  begin
    Inc(TabAlloc);
    ReallocMem(Tab, TabAlloc * RAISE_SIZE * SizeOf(Integer));
  end;
  1. usuwasz musisz sprawdzić, czy można zwolnić
  Dec(TabSize);
  if TabSize < TabAlloc * RAISE_SIZE - RAISE_SIZE then
  begin
    Dec(TabAlloc);
    ReallocMem(Tab, TabAlloc * RAISE_SIZE * SizeOf(Integer));
  end;

dodatkowo musisz sprawdzać, czy nie przekroczysz MAX_SIZE

0

mam to napisać w Turbo Pascalu
masakra. prowadzący nie słyszał jeszcze o Free Pascalu?

type Ptab=^tab; tab=array [1..10] of integer;

teoretycznie powinieneś używać po prostu ^integer, ale Turbo Pascal nie pozwoli na indeksowanie wskaźnika na wzór C.

musisz użyć obejścia, ale „trzea” pamiętać, że tracisz kontrolę zakresów – jak zresztą przy każdej zabawie wskaźnikami…

zdefiniuj tablicę o bzdurnie dużym rozmiarze:

type TTab = array[1..30000] of integer; { TP 7.0 pozwala na tablicę max około 65000 bajtów }
     PTab = ^TTab;

teraz operuj zawsze na PTab, nie używaj TTab:

var tab:PTab;
getmem(tab,10 * sizeof(integer));
tab^[1] := 3; 

żeby przealokowywać pamięć, stwórz sobie funkcję realloc. najlepiej taką uniwersalną:

procedure realloc(var data:pointer; oldsize:word; newsize:word);
var tmp:pointer;
begin
  getmem(tmp,newsize);  { alokacja nowego obszaru pamięci }
  fillchar(tmp,newsize,0); { opcjonalnie: zerowanie tego obszaru }
  move(data,tmp,oldsize);   { kopiowanie zawartości ze starego obszaru na nowy }
  freemem(data);     { zwalnianie starego obszaru }
  data:=tmp;  { zwracanie nowego obszaru }
end;

(uwaga, nie sprawdzane)

przy czym oldsize i newsize jest tu w bajtach, czyli trzeba dawać *sizeof(integer).

0

Podbijam pytanie. Jest mi potrzebne rozwiązanie do tego zadania. Ma być to napisane w czystym Pascalu, tak więc setLength odpada.
Stworzyłem coś takiego:

type ttab=array[0..0] of integer;
var a:^ttab; 

Elementy dodaje poprzez getMem, a divem sprawdzam ilość elementów i odpowiednio przydzielam pamięć.
Tylko zastanawiam się jak usunąć ostatni element??

0

Tylko zastanawiam się jak usunąć ostatni element??

Kod który dałeś daje takie pojęcie o tym co napisałeś, że mogę odpowiedzieć tak: Jak się dało dodać to da się też usunąć.

type ttab=array[0..0] of integer;

De fuk? Przecież to powinno wywalić error przy odwołaniu dla itema innego niż 0... Ja bym to napisał na pointerach...

0

type ttab=array[0..0] of integer;

De fuk? Przecież to powinno wywalić error przy odwołaniu dla itema innego niż 0... Ja bym to napisał na pointerach...
Zależy od kompilatora i opcji kompilacji. W Turbo Pascalu chyba nawet nie ma takiej opcji ale włosa sobie nie dam złamać.

0

Zależy od kompilatora i opcji kompilacji. W Turbo Pascalu chyba nawet nie ma takiej opcji ale włosa sobie nie dam złamać.

Ale my tutaj gadamy o kompilatorach nie o pseudo-kompilatorach które kiedyś były uważane za kompilatory... :P

Windows 7 już powinien blokować TP przed uruchamianiem i proponować pobranie FPC...

0

Panowie pomóżcie.
Dodaje elementy w ten sposób:

getmem(t,(10*(n div 10)+10)* sizeof(tablica));

gdzie t jest wskaźnikiem na tablicę 10 elementów typu integer:

type
wskaznik=^tablica;
tablica = array[1..10] of integer;
var
tab:wskaznik; n:integer;

wypełniam tablicę danymi poprzez pętlę for:

readln(t^[i]);

które później wyświetlam:

for i:=low(tablica) to n do write(t^[i]:3);

ale jak usunąć ostatni element?
całą tablice usunąłbym tak:

FreeMem(t,(10*(n div 10)+10)* sizeof(tablica));
0

ale jak usunąć ostatni element?

Ja mam lepsze pytanie: Jak zmienić rozmiar tej stałej tablicy?

0

Witam.
Czy ktoś wykonał już to zadanie? Sam mam z tym programem spory problem, i niestety nie wiem jak to wykonać. Prosze o jakieś wskazówki. Podobnie jak inni, kompilator Turbo Pascal.

0

To na początku zmień kompilator. Turbo Pascal, o ile wiem nie obsługuje tablic dynamicznych. Użyj chociaż FPC.

0

W tym jest problem niestety, że ten kompilator jest wymagany przez profesora, który prowadzi laboratoria. Sam używam Lazarusa, tam sobie mogę coś w stylu

type tablica =array of ^integer;
var tab: tablica;
begin
setlength(tab, 10*sizeof(integer));
//...

Ale na laboratoriach ze wskaźników korzystamy z Turbo Pascala, gdyż można korzystać z funkcji memavail...
Tak więc to zadanie da się w jakikolwiek sposób wykonać w TP7?

Stwórz zestaw procedur, które operującą na dynamicznie tworzonej tablicy typu integer. Procedury te to dodaj_element usun_ostatni_element ilosc_elementow. Tablica powinna zmieniać swoją wielkość co 10 elementów czyli początkowo mamy 10 elementów gdy chcemy dodać 11sty realokuje nam się do 20 elementów. Podobnie przy usuwaniu, jeżeli mamy mniej niż 11 elementów nadwyżkę można usunąć. Zademonstrować działanie w prostym programie.

0

A co już zrobiłeś?

0

Wiele różnych sposobów próbowałem. Jeden z nich:

Program z6;
Uses Crt;
 var
  tablica: array[1..15000] of ^integer;
  I: integer;
Begin
  ClrScr;
  writeln('pamiec', memavail);
  For I:=1 To 10 Do
      Begin
        New(tablica[i]);
        writeln('pamiec', memavail);
        Write('Podaj liczbe numer ', I,' = ');
        ReadLn(tablica[I]^);
      End;
  writeln('ilosc', sizeof(tablica) div sizeof(integer));
  While KeyPressed Do ReadKey;
  ReadKey;
End.

Nie pisalem z podzialem na podprogramy w tym przypadku, bo to w tym momencie strata czasu. Ilosc pamieci z kazdym krokiem petli sie zmniejsza, wiec cos z tym moze byc. Ale natomiast liczba elementow wyliczana jest na 15000, nie na 10. Wiec nie wiem co tutaj trzeba zrobic.

0

@Azarien, już dawno podał ci kod realloc, po niewielkiej przeróbce będzie nadawał się również do zmniejszenia przydzielonego obszaru.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0