Konwersja bazy danych paradox na SQL

0

Witam...

Mam programik, rodzaj katalogu, napisany z wykorzystaniem sterownika Paradox i BDE. Czy można całą bazę danych przerobić, aby pracowała tylko i wyłącznie pod SQL ? Jeżeli tak to proszę o odpowiedź. Właściciel programu zapłaci za pomoc. Ja niestety nie potrafię tego zrobić.

0

SQL to nazwa języka zapytań, które w paradoxie także działają ;) Miałaś na myśli jakąś bazę danych jak mysql, firebird itp.?

0

Chodzi o całkowite wyeliminowanie biblioteki BDE.

0

Czyli musisz wybrać jakąś inną bazę zamiast BDE. Więc pierwsze zadanie: wybrać bazę danych do projektu? Od razu: nie wystarczy przerobić bazę danych, program też trzeba przerobić...

0

Odpada, program nie może być przerobiony. W takim razie musi się męczyć z BDE i problemami z instalacją na różnych systemach. Ale to można zrobić. Trzeba zawsze zainstalować z programem to dziadoskie BDE, bo bez tej biblioteki program nie odpali.

0
ozume napisał(a)

Odpada, program nie może być przerobiony. W takim razie musi się męczyć z BDE i problemami z instalacją na różnych systemach. Ale to można zrobić. Trzeba zawsze zainstalować z programem to dziadoskie BDE, bo bez tej biblioteki program nie odpali.

Z czym męczyć? :>
Poniżej w linku masz pokazane co zrobić, aby przy instalacji swojego programu, instalowało się automatycznie BDE. Wersję instalacyjną polecam robić w Inno Setup
http://www.jrsoftware.org/iskb.php?bde

I to wszystko. :)

0

Jeżeli program napisany z BDE jest skalowalny (użyte TSQLQuery zamiast TTable) to naprawdę niewiele trzeba go przerobić żeby użyć dbExpress z jakąś bazą SQL. Potrzebne będzie tylko dodanie transakcji. Wszystko to warto zrobić jako ćwiczenie w celu nabrania wprawy.

0
Mariusz Jędrzejowski napisał(a)

Jeżeli program napisany z BDE jest skalowalny (użyte TSQLQuery zamiast TTable) to naprawdę niewiele trzeba go przerobić żeby użyć dbExpress z jakąś bazą SQL. Potrzebne będzie tylko dodanie transakcji. Wszystko to warto zrobić jako ćwiczenie w celu nabrania wprawy.

To wcale niekoniecznie byłoby takie proste. Potrzebne będzie tylko dodanie transakcji - marzenie...

0

RedbaK

Z czym męczyć? :>
Poniżej w linku masz pokazane co zrobić, aby przy instalacji swojego programu, instalowało się automatycznie BDE. Wersję instalacyjną polecam robić w Inno Setup
http://www.jrsoftware.org/iskb.php?bde

I to wszystko.

Znam tą instrukcję, mam skrypt napisany w innosetup, oczywiście z tymi dodatkami, niestety nie działa na innych kompach. Mam podejrzenie że błędy powoduje plik Idapi32.cfg, są dwie wersje tego pliku, ale z zadnym program się nie uruchamia.

Poniżej zamieszczam skrypt, może mam jakiś błąd?

[Setup]
AppName=KM
AppVerName=KM v.1.0
AppPublisher=*****************
DefaultDirName={sd}\KM
DefaultGroupName=KM
AllowNoIcons=yes
;MessagesFile=compiler:Polish-1-3.0.5.isl
OutputDir=C:\KM v.1.0 Instalka
SourceDir=C:\KM
WizardImageFile=c:\KM\Obrazy\awatar.bmp
WizardSmallImageFile=c:\KM\obrazy\awatar.bmp


[Files]
;Source: "*.*"; DestDir: "{app}";Flags: ignoreversion
Source: "KM.exe"; DestDir: "{app}";Flags: ignoreversion
Source: "MiniReg.exe"; DestDir: "{tmp}"
Source: "BdeInst.dll"; DestDir: "{tmp}"
Source: "baza\*.*";DestDir: "{app}\baza"; Flags: ignoreversion
Source: "grafika\*.*";DestDir: "{app}\grafika"; Flags: ignoreversion
Source: "grafkolekcja\*.*";DestDir: "{app}\grafkolekcja"; Flags: ignoreversion
Source: "idapi\*.*";DestDir: "{app}\idapi"; Flags: ignoreversion
Source: "instrukcje\*.*"; DestDir: "{app}\instrukcje"; Flags: ignoreversion
Source: "obrazy\*.*"; DestDir: "{app}\obrazy"; Flags: ignoreversion
Source: "slownik\*.*"; DestDir: "{app}\slownik"; Flags: ignoreversion
Source: "czytaj\*.*";DestDir: "{app}\czytaj"; Flags: ignoreversion
Source: "instrukcje\grafika1\*.*"; DestDir: "{app}\instrukcje\grafika1"; Flags: ignoreversion




[Icons]
Name: "{group}\Odinstaluj KM"; Filename: "{uninstallexe}"
Name: "{commondesktop}\KM"; Filename: "WorkingDir: {app}\KM.exe";
Name: "{group}\Uruchom KM" ; Filename: "WorkingDir:{app}\KM.exe";
;Name: "{group}\Hasło"; Filename: "{app}\Hasło\Hasło.txt";
Name: "{group}\Czytaj"; Filename: "{app}\czytaj\czytaj.txt";
Name: "{userappdata}\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\KM"; Filename: "{app}\KM.exe";
Name: {group}\Uruchom KM ; Filename: {app}\KM.exe; WorkingDir: {app};
[Registry]
Root: HKCU; Subkey: "Software\KM"; Flags: uninsdeletekey

[UninstallDelete]
Type: files; Name: "{app}\KM"

[Run]
Filename: "{tmp}\MiniReg.exe"; Parameters: """{tmp}\BdeInst.dll"""
Filename: "{app}\KM"; Description: "Uruchom program"; Flags: postinstall 

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1