Jak zaznaczyc w tablicy dana wartosc kolorem?

0

Chce w stringGrid zaznaczyc wartosc wybranej komorki jakims kolorem jak to zrobic? Wiem ze trzeba wykorzstac procedure drawoncell ale jak dla mnie jest ona zbyt skomplikowana. Może mi ktos wyjasnic jak w tablicy stringGrid zaznaczyc dana np cala komórkę innym kolorem? Na przyklad zeby znalzlo najmniejsza wartosc i ja podswietliło.

0

to pytanie powinno byc zadane w dziale Newbie bo pytasz o bardzo podstawowe rzeczy.
bardzo mozliwe ze za chwile post zostanie tam przeniesiony przez Moderatora.

poza tym: nie nazywaj tego ablica bo tablica w programowaniu to cos zupelnie zupelnie innego. Stringgrid jest komponentem.
co do samego pytania: nie jestem zwolennikiem odpowiadania gotowym kodem na tak proste pytania bo lepiej zebys zrozumial o co chodzi w kodzie. i dlaczego tak a nie inaczej.
procedura (event) OnDrawCell (nie DrawOnCell) jest wywolywana tyle razy, ile masz wszystkich komórek w stringgridzie - dla kazdej komorki dostajesz inne parametry:
ACol = kolumna
ARow = wiersz
Rect = powierzchnia (prostokat) komorki wzgledem calego StringGrid
State = stan komorki:
gdSelected - zaznaczona
gdFocused - zaznaczona takim prostokacikiem gdy stringgrid ma focus (jest aktywnym komponentem)
gdFixed - "normalna"

po komorce rysujesz uzywajac StringGrid.Canvas.
kombinuj a zrobisz to w 5min.

0
kamil napisał(a)

Wiem ze trzeba wykorzstac procedure drawoncell ale jak dla mnie jest ona zbyt skomplikowana.
daj sobie spokój z programowaniem - jeśli takie rzeczy są dla ciebie "zbyt skomplikowane" to niestety ale dalej nie będzie nic prościej

Może mi ktos wyjasnic jak w tablicy stringGrid zaznaczyc dana np cala komórkę innym kolorem? Na przyklad zeby znalzlo najmniejsza wartosc i ja podswietliło.
w googlu jest od metra przykładów.

btw podstaw nie znasz, z googla korzystać nie potrafisz - jak chcesz cokolwiek napisać?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1