Indy - odpowiedź z servera

0

Witam!

Mam mały problem. Jestem w trakcie pisania komunikatora za pomocą komponentów indy (IdTCPServer i Client). W oknie klienta, dla komponentu IdTCPClient1 w zdarzeniu OnConnected mam taką porcję kodu:

...
var
  Przeslano: string;
begin
  Przeslano := IdTCPClient1.Readln;
  Memo1.Lines.Add(Przeslano);
end;

Chodzi mi o to, aby do Memo1 zostalo wpisywane to, co wyslal server, jednak problem w tym, że klient w tedy się zawiesza :/ Czym jest to spowodowane? Jest inny sposób, aby to zrobić inaczej? Pozdrawiam ;)

0

zanim ktokolwiek odpowie, powiedz, czy przestudiowałeś artykuly i proste programy korzystajace z Indy czy piszesz program "na czuja"?

0

Tak, szukałem przykładów i tutków. Jednym z nich był artykuł z 4programmers pod adresem INDY lecz w tym przykładowym kodzie wiadomość jest wysyłana zaraz po rozłączeniu klienta. Poruszałem nawet tutaj ten temat, ale bez odzewu. Wiem że problem wydaje się błachy (tzn napisałem ten sam program na zwykłych socketach), mimo wszystko to wciąż dla mnie problem. Pozdrawiam serdecznie ;)

0

dziwne. ja ostatnia aplikacje na socketach pisalem milion lat temu wiec totalnie nic nie pamietam.
ale wlklepalem co trzeba w googlach i sie dowiedzialem ze podobno readln jest blokujace, tzn bedzie czekalo az cos przyjdzie. mozna timeout ustawic, ale powinno sie zrobic na watkach.

0

No właśnie, dało by radę załatwić ten problem bez zabawy w wątki?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1