Rozwiązanie układu dwóch równań (nieliniowych)

0

Witam, takie oto dwa rownania, dokladnie nawet sa to rownania do niezawodnosci weibulla.

Function Tform1.rowpar3_1(bb,cc: real): real;      //pierwsze rownanie 3parametrowe
var i:integer;
mianownik,licznik,dzialanie:real;
begin
mianownik:=0;
licznik:=0;
dzialanie:=0;
for i := 1 to n do begin
licznik:=licznik + (potega(x[i]-cc,bb)* ln(x[i]-cc));
mianownik:=mianownik + (potega((x[i]-cc),bb));
dzialanie:=ln(x[i]-cc)+dzialanie;
end;
rowpar3_1:= (n/bb) + dzialanie - (licznik/mianownik);
end;

Function Tform1.rowpar3_2(bb,cc: real): real;      //drugie rownanie 3parametrowe
var i:integer;
mianownik,licznik,dzialanie:real;
begin
mianownik:=0;
licznik:=0;
dzialanie:=0;
for i := 1 to n do begin
licznik:=licznik + (potega(x[i]-cc,(bb-1)));
mianownik:=mianownik + (potega(x[i]-cc,bb));
dzialanie:=1/(x[i]-cc)+dzialanie;
end;
rowpar3_2:=((n*b*licznik)/mianownik)-(bb-1)*dzialanie;
end;
 

Po zapoznaniu z kodem, widac ze sa dwie niewiadome, i jak je policzyc?;p Jakies pomysły, co moge z tym zrobić, pomoc, kod ... lub cokolwiek co by mi pomoglo;p
Tablica zalozmy jest 40 elementowa, i sa w nim liczby od 1 do 9;p Z góry dziękuje za pomoc

0

nie wiem w czym cie uczono, ale :) dzielenie przez zero jest niewykonalne

0

Hmm... a gdzie tutaj jest dzielenie przez zero?;> :P

0
StabiL napisał(a)

Hmm... a gdzie tutaj jest dzielenie przez zero?;> :P

potega((x[i]-cc),bb)) - jeżeli to wyrażenie da zero to już masz dzielenie przez zero

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1