Wypisywanie zmiennych i tekstu

0

Witam,
Mam pytanie jak zrobić coś takiego w Delphi w aplikacji aby wyświetliło mi się to w np. Panelu nie chce wypisać jednej rzeczy tylko kilka. To ma być taki spis. W Delphi jestem laikiem ale Pascala znam bardzo dobrze chodzi mi o to żeby mi się to w panelu wypisało albo w czymś innym z możliwością przewijania:

  Writeln('*************** NR: ',i,' ******************');
  writeln('Tytul: ', ks.tytul);
  writeln('Ilosc stron: ',ks.strony);
  writeln('Wydawnictwo: ',ks.wydawnictwo);
  writeln('Autor: ',ks.autor);
  Writeln('****************************************');
  Writeln;
 

To jest zapis z Konsoli a ja chce to wyświetlić w Aplikacji.
Proszę o odpowiedz. GG: 5731020

0

Memo, RichEdit, zbiór labeli + scrollbox...

0

O ile dobrze zrozumiałem to chcesz wynik programy konsolowego
lub polecenia którego wynik jest w konsoli mieć w programie? Jak
tak, to zainteresuje się komponentem TDosĆommand, są też inne
o ile dobrze pamiętam to UnitedCmd czy jakoś tak. Spytaj google.

0

Oczywiście da się tak zrobić — sam kiedyś napisałem przekierowanie writelna do TMemo, ale tu chyba wystarczy proste Memo1.Add() ;-)

0

Ok. dzieki ale jak za pomocą Memo1.Lines.Add(); zapisac jedoczesniej w tej linijce zmienne i Tekst.

0

Deklarujesz zmienne, potem:

Memo1.Lines.Add('Pierdzielenie o '+zmienna+' marynie');

0

jeśli zmienna to integer, to trzeba

Memo1.Lines.Add('Pierdzielenie o '+inttostr(zmienna)+' marynie');

albo

Memo1.Lines.Add(Format('Pierdzielenie o %d marynie',[zmienna]));

a najlepiej stworzyć procedurę

procedure TForm1.PiszDoMemo(fmt:string; args:array of const);
begin
  Memo1.Lines.Add(Format(fmt,args));
end;

i potem:

 PiszDoMemo('*************** NR: %d ******************',[i]);
 PiszDoMemo('Tytul: %s', [ks.tytul]);
 PiszDoMemo('Ilosc stron: %d',[ks.strony]);
 PiszDoMemo('Wydawnictwo: %s',[ks.wydawnictwo]);
 PiszDoMemo('Autor: %s',[ks.autor]);
 PiszDoMemo('****************************************',[]);
 PiszDoMemo('',[]);

więcej informacji o tego typu składni —> help do funkcji Format().

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1