delphi timer i przesuwanie obrazka

0

if dol = true then bomba.top := bomba.top + 10;
if dol = false then bomba.top := bomba.top - 10;
if bomba.top <= 0 then dol := true;
Y := form1.width - bomba.width - bomba.width;
if bomba.top >= Y then dol := false;

Mam takie pytanie a mianowicie co mam tam jeszcze dopisać w tym kodzie żeby obrazek, który przesuwa się z góry na dół, nie odbijał mi się tylko tak jakby restartował się i na nowo przesuwał mi się z góry na dół??

Hehe, fajnie to napisałem xD
A i mam prośbę jeśli temat już był to proszę o wysłanie linka na ten adres:
[email protected]
Ale wątpie że było...
Nie mam niestety czasu na przeglądanie całego forum, a w wyszukiwarce nie bardzo wiem co wpisać bo chyba całego zdania nie wpisze tam...:D

0

ja też nie mam za dużo czasu, więc naprędce odpowiem tak: taki problem był już poruszany na forum - podaję linka:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=168599
myślę, że to wyjaśnia wszystko :)

0

@misiek11322: Chodzi Tobie o coś takiego jak poniżej? Bo z Twojego kodu
nie mogę się połapać co Ty "ćwiczysz". Poza tym takie tematy do Newbie!!!

//...
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  Image1.Stretch := True;
  Image1.Picture.Icon.Assign(Application.Icon);
  Image1.Top := 0;
  Timer1.Interval := 100;
  Timer1.Enabled := True;
  Self.BorderStyle := bsSingle;
end;

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
  with Image1 do
  begin
    Top := Top + 20;
    if Top >= Self.ClientHeight then
    begin
      Top := 0;
    end;
  end;
end;

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0