Limit linii w memo

Odpowiedz Nowy wątek
Blecho
2010-10-29 14:31
Blecho
0

Witam
W pliku tekstowym jest coś takiego:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

i jak zrobić żeby po naciśnięciu buttona1 załadowało do memo tylko 4 albo 5 itd??
Chodzi o to że wartość ile ma załadować będzie sie wpisywało do edit1 i jak pisze tam 3 to załaduje tylko 3 linie do memo

Pozostało 580 znaków

2010-10-29 14:51

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

załadować ręcznie a nie przez LoadFromFile


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

blecho
2010-10-29 15:12
blecho
0

albo inaczej, jak po naciśnięciu guzika załadowało z pliku tekstowego tylko np 3 czy 4 linijki do memo?

Pozostało 580 znaków

2010-10-29 15:19

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

DOKŁADNIE TAK SAMO


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

blecho
2010-10-29 15:39
blecho
0

widze że mało tu fachowców. Udało mi się to zrobić:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
myFile : TextFile;
text : string;
i, j : Integer;
begin
AssignFile(myFile, 'w.txt');
Reset(myFile);
i := StrToInt(edit1.Text);
j := 0;
while not Eof(myFile) do
begin
if j < i then begin
ReadLn(myFile, text);
memo1.Lines.Add(text);
end;
j := j + 1;
end;

// Close the file for the last time
CloseFile(myFile);

Pozostało 580 znaków

s-28
2010-10-29 15:46
s-28
1

Udało mi się to zrobić

Gratuluje.

widze że mało tu fachowców.

oj tak tak, problem wszystkich przerósł ;]

Pozostało 580 znaków

muh
2010-10-29 17:21
muh
0

// Close the file for the last time

O! Potrafisz używać Google :>

Pozostało 580 znaków

2010-10-29 20:01
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Szczecin

0

@blecho: gratuluję umiejętności używania google, a co do fachowców - to uwierz
mi, że o wiedzy oraz doświadczeniu usera MisiekD, Ty możesz jedynie pomarzyć.


Pozostało 580 znaków

blecho
2010-10-29 20:37
blecho
0

Nie wątpie. Ja jestem laikiem
A co Pan Misiek wie o delphi split string. Chodzi mi o to, że w Delphi w memo jest zapisane takie coś:

"jeden dwa" - w jednej lini
i po naciśnięciu buttona "jeden" ma być wysłane do label1 a "dwa" do "label2".
W PHP to sie explode nazywa czy jakoś tak a w dephi split string i jak je podzielić naprawde robiłem wszystko

Pozostało 580 znaków

2010-10-29 20:47
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Szczecin

0

A google to kto Tobie zabronil używać? Chcesz mieć Explode jak w php, proszę bardzo:

function Explode(Str : string; Separator : string) : TStringList;
var
  X : Integer;
begin
  Result := TStringList.Create;
  X := Pos(Separator, Str);
  while X > 0 do
  begin
    Result.Add(Copy(Str, 1, X - 1));
    if X <= Length(Str) then
    begin
      Str := Copy(Str, X + Length(Separator), Length(Str));
    end;
    X := Pos(Separator, Str);
  end;
  if (Length(Str) > 0) then
  begin
    Result.Add(Str);
  end;
end;

Pierwszy element będzie w stringlistcie o indeksie [0], drugi w [1] i tak dalej,
A jakbyś sam pogooglowal to byś znalazł taki artykuł w FAQ na tym serwisie:
Jak rozdzielić łańcuch tekstowy wg. jakiegoś znaku

Inny sposób najprostszy chyba i bez stosowania niestandardowych modułów,
o ile chcemy rozdzeliać według jednego konkretnego znaku - czyli np. spacji.

var
  SL : TStringList;
begin
  SL := TStringList.Create;
  SL.Delimiter := #32;
  SL.DelimitedText := Memo1.Text;
  if SL.Count = 2 then
  begin
    Label1.Caption := SL[0];
    Label2.Caption := SL[1];
  end;
  SL.Free;
end;

Ale wiadomo najlepiej narzekać, że na forum nie ma specjalistów, niż chwilę
pomyśleć i pokombinować SAMODZIELNIE. Uwierz mi - to naprawę nie boli.
Bo funckja SplitString dzieli nam tekst na dwie zmienne, na lewo i na prawo
od podanego Tokena. Poza tym z takimi banałami, to pisz do działu Newbie.


Pozostało 580 znaków

muh
2010-10-29 22:29
muh
0

Wytrzymaj do pierwszej sesji Olesio, jak nastąpi odsiew to od razu będzie lżej :>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0