Obsługa kamer interneowych

0

Jak ugryźć temat obsługi kamer internetowych. Chodzi mi przede wszystkim o odtworzenie obrazu z kamery w oknie programu napisanego w Delphi.

0

Hmmm ... nie rozumiem, dlaczego na tym forum do wszystkich pytających podchodzi się jak do pół-debili. Kopię po googlu od czterech dni i znajduję albo stare komponenty, albo takie poł-inteligentne odesłania do googla.

Dziękuję, ale nie o to mi chodzi.

Docelowy temat nie jest taki se ło trywialny - potrzebuje przechwycić obraz z kamery i w jakiś sposób wystawić dla innych komputerów (Nie mam pojęcia jak - Stream Server z mojej aplikacji ?). Obraz będzie odbierany przez inne komputery w sieci i odtwarzany na tych, które akurat podepna sie pod dany strumień.

Po drodze zostanie na obraz nalozony tekst i pare drobiazgow.

Dlatego nie chciałem na razie opowiadac o całości, bo nie mam sprecyzowanego konceptu i zalozen.

0

Założenie że ktoś pytający o coś tak ogólnego nie użył Google jest całkiem bezpiepczne :>
Pamiętaj żeby szukać też po angielsku - Naprzykłąd jak wpsizesz w Google "Delphi WebCam" to dowiesz się że istnieje cośtakiego jak TVideoCapture :O

Nie wiem czy działa, sam sobie sprawdź :>

0

spotkalem sie z TVideoCapture. Klopot w tym, ze jest kompatybilny z Delphi do wersji 6, a ja uzywam D7.

0
muh napisał(a)

Nie wiem czy działa, sam sobie sprawdź :>
Tek bez napinki, ale wlasnie takie teksty mnie rozwalaja. Nie mam nic do powiedzenia w temacie, nie robilem nic w tym zakresie, ale na wszelki wypadek palne "Poszukej se w gógle", bo to pozwoli poczuc mi sie lepiej: Wim wincyj łot jinych

W taki razie zapytowywuje sie - po co jest to forum ? Najlepiej niech kazdy siedzi sobie w swoim malym ciasnym i dusznym pokoiku i warczy na kazdego, kto sie o cokolwiek zapyta. Czemu to ma sluzyc ? Wydaje mi sie, ze to takie bardzo malostkowe jest.

Czy nie ?

0

sprawdź komponenty ImageEn
www.hicomponents.com
do niedawna było to komercyjne, ale teraz jest za free, tylko aby pobrać i używać trzeba się zarejestrować.

0
MiM napisał(a)

sprawdź komponenty ImageEn
www.hicomponents.com
do niedawna było to komercyjne, ale teraz jest za free, tylko aby pobrać i używać trzeba się zarejestrować.
Dziekuje. Wlasnie o takie podpowiedzi mi chodzilo. Po co mam gmerac po necie i tracic czas na testowanie kolejnych komponentow, skoro ktos juz przeszedl ta sciezke.

0

Polecam VLC. Nic nie musisz kodzić. Działa jak serwer video i rozsyła strumień do innych kompów wg zadanego protokołu. poza tym odbiera taki sygnał i go wyświtla. To będzie najlepsze dla ciebie toyman.

0

VLC - mowisz o odtwarzaczu mltimedialnym ?

0

Dokładnie. VLC media player. To tylko kwestia konfiguracji.

0

mgyver a masz jakieś doświadczenia z tymi komponentami ? Albo jakąś dobrą dokumentację do tego ? Bo znajduje tylko strzępki informacji.

To znaczy znalazlem troche materiałów, ale może masz to gdzieś zebrane w jednym miejscu ?

0

komponentami!?
przeciez pisze Ci, ze to media player.

0

Znalazlem kody zrodlowe w Delphi: VLC Control - myslalem, ze o tym do mnie rozmawiasz.

Znaczy ja rozumiem, ze mowa o Media Playerze VLC, ale po prostu dokopalem sie do programow napisanych w Delphi do kontrolowania VLC Playera i myslalem, ze masz w zwiazku z tym jakies doswiadczenia - przepraszam. nie zrozumielismy sie.

0

jest vfw, ale pamietaj zeby tego nie uzywac. Nie pamietam co dokladnie zlego w tym jest, ale chyba nie da sie wybrac zrodel z ktorych pobierasz danych.

Jest tez takie dosc niestandardowe api, nazywa sie COM, i w tym jest implementacja DirectShow.
Nie wiem czy bedzie dzialac pod windows 9x, ale po co komu obsluga kamerek na tych systemach, jak zalezy to napisze specjalny program pod 9x...

Importujesz z ole32.dll CoCreateInstance, i uzywasz tej funkcji by zdobyc pointery do innych, wszsytko jest w msdn.

0

Widzialem KB na MSDNie DSPack jest wrapperem do tego. Dziala tak sobie, a glowny modul .dcu ma zaszyta grafike, ktora wyswietla sie zawsze. Zeby jeszcze byla ladna.

Fajny jest ImageEN VCL, który wykorzystuje DirestShow - ale biblioteka jest prekompilowana, boje sie, ze w przyszlosci beda klopoty z rozbudowa. Ale dziala mega szybko, jakość obrazu jest rewelacyjna i ma sporo bajerów (przynjmniej to co widzialem w demach)

TVideoCapture jest kompatybilne tylko do D6 i zgrzyta z biblioteka JEDI

mam jeszcze kilka do przetestowania, ale podejrzewam, ze skonczy sie na natywnych bibliotekach VfW - chyba, ze znajde cos na prawde fajnego i otwartego

0

Szukałem daleko, a kompletna odpowiedź była bardzo blisko - biblioteka JEDI-VCL zawiera komponent TjvAVICapture. na razie wyglada, ze spelnia wszystkie moje potrzeby i kryteria.

Heheh ... teraz pytanie jak to wypchnac dalej - to znaczy czego uzyc, w ktora strone sie obrocic, zeby na zdalnym komputerze otworzyc obraz z komputera, do ktorego podpieta jest kamera ?

tylko blagam ... nie spychajcie mni3e do googla, bo akurat w tej kwestii nawet nie mam pojecia od czego zaczac poszukiwania.

0

nie jestem pewien na pewno ale mozesz sprawdzić:

http://www.mplayerhq.hu/design7/info.html

jest to player do którego jest wiele nakladek (np. dziobas rar player twozony przez polaka) też odtwaza wszystko bez kodeków i niewiem czy nie posiada opcji do chwytania obrazu z urządzeń typu kamera.

Jest na stronie dokumentacja po polsku. moze sie przyda

0

Sprawdze - dzieki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1