Jaką książkę polecacie do nauki delphi?

0

Witam,

pytanie jak w temacie "Jaką książkę polecacie do nauki delphi?"

Programuję dużo w PHP, tak więc zagadnienia programowania (typu pętle, obiekty, warunki, zapytania SQL itp) są mi znane.

Natomiast programując w delphi mam problemy z integracją programu z systemem, np. mam trudności aby przycisk X nie zamykał aplikacji itp.

Jakie książki polecacie do nauki tego języka (nie ogólnie programowania ponieważ podstawy znam)

0

Mozesz przejrzec ksiazki z Heliona...
http://helion.pl/ksiazki/praktyczny_kurs_delphi_tomasz_m_sadowski,pkdel.htm
ogolnie sa dobre.
Co do X i zamkniecia zobacz co oferuje wlasciwosc onClose formularza (dodatkowo komunikaty)
Wiekszosc rzeczy mozesz znalezc na kursach online wiec zakup ksiazki mozesz rozwazyc.
Najlepiej google+delphi+faq :)
Jesli wiesz "jak to dziala" to sciagaj zrodla, przegladaj kod, pytaj/szukaj na forach.
pozdrawiam J.

0

Dokładnie jak poprzednik napisał, zobacz opis TCloseAction w Helpie aby rozwiązać swoj problem z "X".
A wedlug mnie jak bezproblemowo ogarniasz tak nieprzyswajalną dla mnie wiedzę jak swobodne w php
tworzenie stron, to z nauką Delphi nie powinieneś mieć problemów, a nawet i książka będzie zbędnym
myślę wydatkiem. Zobacz, jak taki łoś jak ja daje radę coś tam rzeżbić w Delphi, a w życiu widziałem
dwie książki od Delphi i tylko je przejrzałem - to każdy da radę coś stworzyć sensownego :) Nie mam
oczywiście na myśli bezmyślnego ułożenia komponentów na formatce bez kawałka własnego kodu, ale
z konkretną wiedzą na temat innego języka programowania, posiłkując się google i przykładowymi do
znalezienia w nim kodami źródłowymi bez problemów powinieneś dać radę. A jeszcze znając SQLa to
za pewne będzie Tobie na pewno o wiele łatwiej stworzyć aplikację bazodanową, o ile zechesz takową
stworzyć dla siebie. Ja na przykład z tematyką baz danych jestem na bakier, coś tam tylko kiedyś na
podstawie przykładu w SQLite zrobiłem, a tak to dane przechowywałem w plikach typowanych. Czyli
podsumowując według mnie, ze znajomością już jakiegoś języka łatwiej będzie Tobie ogarnąc, łatwe
i tak na starcie Delphi. Gorzej mają "pr0 k0d3rzy". którzy nie wiedzą nic i zaczynają swoją. krotką
na ogół "przygodę" z programowaniem od lektury tutoriala jak napisac keyloger czy inne malware.

0
azim napisał(a)

Jesli wiesz "jak to dziala" to sciagaj zrodla, przegladaj kod, pytaj/szukaj na forach.
pozdrawiam J.

Przykład z delphi:

procedure TForm1.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
begin
  if MessageDlg('Close application ?', mtConfirmation,
    [mbYes, mbNo], 0) = mrYes then
    Action := caFree
  else
    Action := caMinimize;
end;

niestety nie działa, w każdym wypadku zamyka aplikację...

0

Osobiście nie mam żadnej książki do Delphi. Wszystko co wiedziałem, jak zaczynałem Delphi to Turbo Pascal. Praktyka i help z Delphi mi wiele pomogły się nauczyć. A w egzotycznych pomysłach wspierałem się googlem.

0

Tylko że dobry help to był w Delphi do wersji 7. Potem w Borlandzie nastąpiła katastrofa, w wyniku której pomoc zaczęła być pisana od nowa: dlatego wersje 2005, 2006 miały tak gówniany help. Potem z wersji na wersję powoli robi się coraz lepiej. Ale powoli.

0

Nie zajrzałeś do helpa, który to - pokusił bym się nawet o stwierdznie, że od Delphi 3 był chyba coraz gorszy,
nieco bałaganiarski i pozbawiony wielu przykładowych kodów. A co do zamykania - to zrob je w taki sposób:

procedure TForm1.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
begin
  if MessageDlg('Close application?', mtConfirmation, [mbYes, mbNo], 0) = mrYes then
  begin
    Action := caFree;
  end
  else
  begin
    Action := caNone;
  end;
end;
0

Czytałem m.in Delphi 4. Vademecum profesjonalisty i IMHO jest zajebiste.

b

0

wydaje mi się fajne
http://4programmers.net/Delphi/Kompendium
czytałem w sumie tylko indy, ale widzę żę jest tu chyba cała książka :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1