[Lazarus] error przy odczycie pliku

0

Mam problem z Lazarusem. Od dawna piszę w ObjectPascalu na delphi i napisałem kodzik do odczytu pliku binarnego

i wyskakuje mi runerror 216 :) Przy zapisie do tego pliku Nie błedu. Jeszcze co prawda delphiową wersją nie sprawdzałem ale sądzę, że się zapisują dane

0

user image

0

Co jest takiego nie jasnego w mojej wypowiedzi ?

0

Brak kodu chociażby, ja korzystając z TmoemoryStream i
TFileStream raczej takiego błędu nie miałem, pewnie inni
też się nie spotkali, także potrzeba, póki co szklanej kuli.

0

obsługa na plikach jest realizowana za pomocą AssignFile reszta chyba wiadoma (reset, closefile);

jeżeli nadal potrzeba kodu to proszę, o to przykład:

type Tformat = record x,y:integer; end;

...
var p: file of Tformat; a:Tformat;

...
assignFile(p,'asda.txt');
reset(p); (bądź rewrite jeżeli plik nie istnieje, ale w moim przypadku jest :) )
write(p,a);
closefile(p);
....
0

No i wszystko jest w porządku. Błąd musi być gdzieś indziej.

0

Sam kod w sobie jest prawidłowy. Program się sypie z tym błędem właśnie w tym kawałku kodu

0

Bez większego kawałka kodu, którego tak bardzo się wstydzisz, nie można ci pomóc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1