Odroznianie Folderu Od Pliku

0

Witam! Otoz mam problem robie klienta FTP po odpaleniu w TCompoBox dodaje wszystkie dyski po wybraniu dysku wyszukuje pliki i wrzuca je do: TListBox no i teraz chcialbym zrobic ze jak klikne dwa razy np. na folder "Folder" to program 'wyrozni' ze to folder i wyszuka pliki z folderu a po kliknieciu dwa razy na jakis program .txt odpali go w notatniku i tu zaczynaja sie schodki bo nie wiem jak odroznic po dwukrotnym kliknieciu ze zaznaczony folder to folder a plik to plik ? Myslalem ze mozna zrobic to na proscizne ze jak w nazwie jest "." to oznacza ze to jakis plik a bez kropki folder ale to nie przejdzie bo folder moze miec w nazwie kropke a plik moze byc bez roszerzenia. Czy ktos moglby mnie naprowadzic badz dac jakas podpowiedz jak to poroznic ? Z gory dziekuje!

0

Mialem już nie pisać żadnych programów za kogoś leniwego i niesamodzielnego, jednak dla
własnej wptawy napisałem bazę prostego klienta FTP z użyciem - oczywiście - Synapse. Pod
poniższym adresem jest caly kod, wszystkie potrzebne moduły zostały dołączone. A patent z
"n*" w masce pliku to po to, bo jak się okazało kiedy testowałem klienta na lokalnym serwerze,
postawionym na Serv-U, przy listowaniu katalogów pokazywał się plik o nazwie "total" i rozmiarze
takim jak ilośc plików znajdowała się w danym katalogu. Klient póki co jest klientem tylko z nazwy,
bo nie ma funkcjonalności praktycznie żadnej tylko połączenie się i rozłączenie oraz przeglądanie
katalogów. Odświeżanie sobie dodaj tylko przez wywołanie wątku z parametrem ctRefresh. Tak
samo samodzielnie dorób już wrzucanie i pobieranie plików z ewentualnym postępem, do tego
jakieś popupmenu i inne tam. Bo pliku tekstowego nie podejrzysz dopóki go nie pobierzesz, w
razie czego tymczaosowo nawet. Więcej informacji masz w google oraz dokumentacji Synapse.
http://www.speedyshare.com/files/24146894/simple_ftp_client.rar

0

A czemu nie używasz komponentów:

DriveComboBox1 //napędy
DirectoryListBox1 //foldery
FileListBox1 {pliki} // a potem w OnClick dajesz Shellexecute?

Oprócz tego opcje od FTP.

0

w jaki sposób wyszukujesz pliki?
FindFirst/FindNext? to popatrz na opcje wyszukiwania..

if ((SR.attr and faDirectory) = faDirectory)) then
KATALOG

0

Olesio dzieki za Twoj gotowiec na pewno sie do czegos przyda gdy ustane na dalszym etapie.
RedbaK tak jak napisalem napedy juz wczytalem po OnCreate i tu problemow nie mialem (co do uzywania komponentow czasem warto cos zrobic bez nich).
Co do odpalania to napisalem co chce dalej zrobic a problem byl jedynie z wyroznieniem katalogu od pliku a konkretnie potrzebowalem kodu ktory wklepal zajcev czyli:

if ((SR.attr and faDirectory) = faDirectory) then
KATALOG

Dzieki wielkie Wam trzem :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1