wysylanie SMS z poziomu Delphi

0

Jak ugdyźć ten temat ?

EDIT: Od razu uprzedzam - szukalem, ale znalazłem tylko wpisy z przed kilku lat i nie mam pewnosci czy te techniki sa aktualne.

Potrzebuje cos sprawdzone i dzialajcego.

Aha - i koniecznie musi dzialac do wszystkich sieci.

0

wykupić pakiet i ściągnąć api od tego co się wykupiło pakiet
http://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&hs=3Ph&rls=pl&q=sms+api&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

0

Używa się dostępnych w sieci bramek SMS, za pomocą Sniffera podglądasz co wysyła bramka podczas wysyłania SMSa a następnie programowo (np. za pomocą Synapse lub Indy) wysyłasz takie same dane.

0
kAzek napisał(a)

Używa się dostępnych w sieci bramek SMS, za pomocą Sniffera podglądasz co wysyła bramka podczas wysyłania SMSa a następnie programowo (np. za pomocą Synapse lub Indy) wysyłasz takie same dane.
W sumie racja.

Ale w zwiazku z tym, ze to ma byc rozwiazanie komercyjne, za ktore klient bedzie placil - rozwiazanie z API jest "elegantsze" ;)

0

Zobacz sobie kod poniższego programu, dla Orange działa, dla innych sieci musisz tak
pokombinowac jak radzi kAzek. Jednak o ile się orientuje z Plusem na przykład ciężko
mi było się połapać jak pobrać wszystkie dane, bo strona korzysta chyba z javascriptu.
Jednak zawsze możesz przejzeć pliki XML z poleceniami dla aktualnej wersji programu
Eskimos, może to też na coś Ciebie naprowadzi. A jak potrzeba użycia javascriptu to z
pomoca może przyjśc TWebBrowser, ale nim się nie bawiłem to tu nie pomogę wiele ;/
Poniższy kod korzysta z Synapse, wszytkie potrzebne niestandardowe moduły są wraz
z projektem dołaczone, wersja 0.2.1 różni się od 0.2, poprawioną jedną literowką i od
razu była ona widoczna, ale jakoś robiąc program nie spojrzałem co wpisalem w jeden
z Captionów. Natomiast wersja 0.2 od 0.1 różni się tym, że po informacjach, osoby co
pytala o ten program, obrazek do captchy jest pobierany z innego adresu przez co jest
od razu powiękzzony i bardziej czytelny niż ten pobierany standardowo. Przenalizuj ów
kod i możesz robić sobie z nim co chcesz. I na upartego można by napisać nawet dllkę,
którą można by używać w formie pluginu, jeżeli koniecznie chcesz mieć to w tej formie.
http://www.speedyshare.com/files/24056184/send_sms_to_orange.rar

0

ogladne to.

Szukam jednak takiego rozwiazania, z ktorym ja nie bede musial sie bujac w przyszlosci - to znaczy nawet jezeli operator zmieni mechanizm, to nie bede musial modyfikowac programu i defacto zaczynac wszystkiego od poczatku (klient niekoniecznie moze chciec to zaakceptowac).

Rozwiazanie z pakietem prepaidowych SMSow wyglada najciekawiej. W najfajniejszm jakie znalazlem trzeba wygenerowaac plik CSV i zaimportowac go na stronie - chcialbym podobne rozwiazanie, ale dzialajace z automatu.
(Tylko sie nie obrazac prosze - doceniam chec pomocy, tylko akurat w tym przypadku liczy sie niezawodnosc i minimalny wysilek programistyczny - minimum nakladow - maksimum efektu)

0

No to spróbuj wykombinować coś w stylu tego co robi Eskimos pobierając z plików XML
potrzebne polecenia do wysylania smsów przez bramki. Ale w tym niebardzo pomoge,
bo nie mam doświadczenia w pisaniu interpreterów poleceń. A i mimo wszystko swój
kod do wysyłania SMSów ktory bazuje na paru rozwiązaniach z użyciem tylko jednego
komponentu Synapse, ktore kiedyś podpowiedział mi Misiekd z tego forum - uważam
za mało skomplikowany i nie wymaga on - imo, dużego "wysiłku programistycznego"
bo i tak przy wszelkich zmianach w zasadzie działania bramki chcąć tworzyć aktualny
program będziesz musial te zmiany nanieść czy to w plikach skryptów czy w kodzie.

0

No nie do konca. Bo jezeli wykupuje pakiet u operatora bramki SMS, ktory posredniczy miedzy mna, a operatorem telefonii komorkowej - nie interesuje mnie co zrobi operator telefonii - to brocha operatora bramki. Ja korzystam z API operatora bramki, a ten buja sie z ew zmianami.

U takiego operatora wstawiasz odpowiednio spreparowany plik *.CSV (dla rozgarnietego programisty przygotowanie takiego pliku to jak kichniecie) i tyle. Czesc piesni. Nie interesuje cie co i jak dalej stanie sie z tymi danymi - zostana wyslane i basta. Zaplacisz za takiego SMSa 0.06-0.12 PLN i po sprawie.

0

ja lubie rozwiazania sprzetowe wiec mozna podpiac do komputera komorke.
jak ma sie liste komend AT telefonu to napisanie programu wysylajacego smsy to nie problem.
przy okazji dostajesz mozliwosc odbierania smsow.

0
cimak napisał(a)

ja lubie rozwiazania sprzetowe wiec mozna podpiac do komputera komorke.
jak ma sie liste komend AT telefonu to napisanie programu wysylajacego smsy to nie problem.
przy okazji dostajesz mozliwosc odbierania smsow.

W serwisach o których pisał misiekd też jest możliwość odbioru SMS'ów. Co do rozwiązań sprzętowych - mamy jedno takie jak piszesz w firmie ... a to bateria, a to karta się skończy, a to numer zablokowany ...

0

Bez obrazy. Jakos tego typu rozwiazania kojaza mi sie z zabawami na komputerach XT i wczesnych 286 - kiedy nie stac bylo przecietnego malolata (takiego jak ja) na kupienie Gravisa, czy Sound Blastera i robilo sie Covoxy z kilku rezystorow i kondensatora.

b0bik ma racje - z tym jest wiecej pierdzielenia niz pozytku.

Znaczy - cel cwiczenia jest taki, zeby spiac baze danych z systemem emailowym. Oczywiscie takie rozwiazanie cimak wchodzi w gre i jest realne - ale uzaleznia mnie od konkretnego sprzetu. Jak sie okaze, ze padnie komorka, to bede musial sie bujac, zeby przeprogramowac aplikacji do obslugi innego aparatu. A tego klient nie zaakceptuje.

Rozwiazanie z wykorzystaniem posrednika jest najsensowniejsze - najmniej trzeba sie w przyszlosci bujac z "przypadkami losowymi"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1