WebBrowser i Historia

0

Siema, zrobiłem przeglądarke lecz nie wiem jak zrobić do niej historię np.: Wchodzisz na stronę i w pliku historia.ini zapisuje się nazwa tej strony

Proszę o pomoc

Chciałbym aby jeszcze po kliknięciu Historia pokazywała się forma w której będzie spisana cała historia z przyciskami Wyczyść Historię

0

Dodaj IniFiles do uses.
Dodaj zmienną globalną Ini: TIniFile

Form1: TForm;
Ini : TIniFile;

Podczas tworzenia formy:

Ini := TIniFile.Create('C:\historia.ini');

TWebBrowser.OnDocumentComplete:

Ini.WriteString(DateToStr(Date), TimeToStr(Time), WebBrowser.Address);

Podczas zamykania formy:

Ini.Free;

Historia będzie zapisywana do pliku C:\historia.ini
Aby była zapisywana do katalogu z przeglądarką napisz:
Podczas tworzenia formy:

Ini := TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'historia.ini');

Format pliku:
[Data]
Czas=adres

Np:
[2008-08-19]
1910=http://google.pl

Forma:
[Rok-Miesiąc-Dzień]
GodzinaSekunda=adres

Poczytaj o plikach INI.
Wpisz do wyszukiwarki w serwisie "pliki ini", to się dowiesz, jak usunąć historię, np.z danego dnia.
Tylko wystarczy pomyśleć.

0

Patryk27 zrobiłem jak napisałeś ale w TWebBrowser dodałem to i wychodzi błąd:

[Error] Unit1.pas(184): Object or class type required

0

Patryk27, wiem że napisałem ten temat dawno temu ale mimo to musiałem ulepszyć twój kod. Ulepszony i działający wygląda tak:

Po 1: Wszystko dałem do OnDocumentComplete czyli wygląda on tak:

 procedure TForm1.WebBrowser1DocumentComplete(ASender: TObject;
  const pDisp: IDispatch; var URL: OleVariant);
  var
    Ini: TIniFile;
begin
  Ini := TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'historia.ini'); // tworzymy plik dopiero po załadowaniu strony
  Ini.WriteString(DateToStr(Date), TimeToStr(Time), Adres.Text); // zapisujemy datę, czas i adres strony do pliku
end;

I teraz wszystko działa :D

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0