Podpowiedzi w kodzie na więcej poziomów niż jeden

0

Cześć, załóżmy, że mam typy:

type
  TPodtyp = record
  pole1: integer;
end;

type
  TMojTyp = record
  podTyp: TPodtyp;
end;

I mam zmienną: mojTyp: TMojTyp.

Z jakiegoś powodu moje Delphi podpowiada tylko pierwszy poziom, tzn., jeśli wpiszę:
MojTyp.
to dostanę podpowiedzi, natomiast, jeśli wpiszę już: MojTyp.PodTyp.
to podpowiedzi żadnej nie będzie. Szukałem, czy można to jakoś zmienić, ale nie znalazłem. Może ktoś z Was wie, jak zwiększyć poziom podpowiedzi? Moje środowisko to Delphi 2005 Proffesional Update 3

0

Nie wiem jak Tobie doradzić, ale może masz coś przestawione w opcjach projektu może, bo zrobiłem
probę pod Delphi 7 Personal i bez problemów podpowiedziało mi MojTyp.podTyp.pole1, a więc dziwne.

0

Nie wiem czy ci to jakkolwiek pomoze, ale Delphi ma podpowiedzi kontekstowe (przynajmniej w D7 - wyzszych nie uzywalem). Działa to tak, ze jezeli po lewej stronie wyrażenia przypisania masz np. typ string, to po prawej dostaniesz liste zmiennych i funkcji tylko takich typow, jakie mozesz przypisac zmiennej po lewej stronie - czyli na liscie nie bedzie np. integerów (niestety - Code Completion glupieje rowniez w przypadku typow Variant)

Sprawdz na pusto - to znaczy w nowej linijce napisz:

procedure jakasproc;
begin
mojTyp.podTyp.
end;

i zobacz czy wtedy cokolwiek się pojawi w podpowiedziach.

0
toyman napisał(a)

Nie wiem czy ci to jakkolwiek pomoze, ale Delphi ma podpowiedzi kontekstowe (przynajmniej w D7 - wyzszych nie uzywalem). Działa to tak, ze jezeli po lewej stronie wyrażenia przypisania masz np. typ string, to po prawej dostaniesz liste zmiennych i funkcji tylko takich typow, jakie mozesz przypisac zmiennej po lewej stronie - czyli na liscie nie bedzie np. integerów (niestety - Code Completion glupieje rowniez w przypadku typow Variant)

Toyman, ja o tym doskonale wiem, nie programuję od wczoraj ;)
Ale chodzi o to, że nigdy nie dostaję podpowiedzi na poziom większy niż 1 do swoich typów. Da się z tym żyć, ale te podopowiedzi jednak usprawniają bardzo całą pracę. To musi być coś w ustawieniach środowiska(tak mam w każdym projekcie), ale nie mam pojęcia co. Szukałem, ale nie znalazłem nic co by miało z tym związek.

Jeśli chodzi o klasy wbudowane(np: ComboBox.Items.) to problemu nie ma.

0

Przepraszam. Nie zwrocilem uwagi kto napisal pierwszego posta w watku.

wrzucilem te twoje typy do nowego projektu pod D7 i podpowiada do najnizszego poziomu.

Jeżeli twierdzisz, ze to jest problem ustawien projektu, to moze wysle ci projekt (albo sam sobie zrobisz) zrobiony pod D7 i porownasz pliki konfiguracyjne projektu.

Nie mam pomyslu.

Chyba, ze to jest jakis specyficzny ficzer D2005 i ta sciezka nic nie da.

Ew - moge ci wyslac kompletny klucz rejestru - moze tam cos znajdziesz.

EDIT: w rejestrze nie ma nic ciekawego.

EDIT: przegladnalem wszystkie pliki w katalogi BIN Delphi - nie ma nigdzie wpisow (ew defproj.dof - ale on zdaje sie definiuje domysle ustawienia srodowiska projektu i jest kopiowany do takalogu projektu) ktore sugerowalyby cokolwiek swiazanego z Code Completion

0
toyman napisał(a)

Chyba, ze to jest jakis specyficzny ficzer D2005 i ta sciezka nic nie da.

Dochodzę do wniosku, że to specyficzne coś.

0

zobacz czy jak przebudujesz projekt to zatrybi (wcześniej wywal dcu od projektu) i pewnie standardowa sztuczka z resetem delphi i kompa została wykonana :>

0

Nic nie działa. Ja tam mam generalnie od zawsze w TYM środowisku. Ale dopiero teraz zaczęło mi to przeszkadzać ;)

0

a probowales zainstalowac D2005 na jakims golym komputerze ? Dziewiczym np. na jakiejs wirtualce ?

0
toyman napisał(a)

a probowales zainstalowac D2005 na jakims golym komputerze ? Dziewiczym np. na jakiejs wirtualce ?

Był instalowany na czystym kilka razy i zawsze tak samo.

0

cnPack, zdaje się, ma całkiem przyzwoity mechanizm podpowiedzi. Może spróbuj od tamtej strony

0
Juhas napisał(a)
toyman napisał(a)

a probowales zainstalowac D2005 na jakims golym komputerze ? Dziewiczym np. na jakiejs wirtualce ?

Był instalowany na czystym kilka razy i zawsze tak samo.

Rozumiem, ze ogranicza nas licencja ? W sensie rozmawiamy tutaj o legalnym sofcie ?

0
toyman napisał(a)
Juhas napisał(a)
toyman napisał(a)

a probowales zainstalowac D2005 na jakims golym komputerze ? Dziewiczym np. na jakiejs wirtualce ?

Był instalowany na czystym kilka razy i zawsze tak samo.

Rozumiem, ze ogranicza nas licencja ? W sensie rozmawiamy tutaj o legalnym sofcie ?

Oczywiście legalny.

0

A co Embarcadero na to ?

0
toyman napisał(a)

A co Embarcadero na to ?

Delphi 2005 jest jeszcze Borlanda, ale faktem jest, że nie pisałem jeszcze do nikogo.

0

Jeżeli jestes zarejestrowanym uzytkownikiem - moze warto przegladnac pliki dodatkowe. Moze tam gdzies jest najnormalniej w swiecie poprawka.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1