DbGrid data i czas

0

Witam wszystkich na forum

Problem do rozwiązania mam taki jest sobie baza danych w Access posiada pewną tabele gdzie jedna z kolumn jest typu Data/Czas

Gdy zadaje sobie zapytanie sql-em z ADOQuery1 wyswietla mi prawie to co bym chciał lecz nie do końca :)
a mianowicie potrzebował bym wyświetlić samą godzinę a on mi wyświetla cała datę i godzinę

przykład: w Accessie mam zapisane 00:23:22

po zapytaniach sql do Accessa wychodzi mi w db gridzie coś takiego 1899-12-30 00:23:22

jak trzeba coś pozmieniać aby w db gridzie wyświetlało mi to samo co w accesie czyli 00:23:22

0

Nie wiem czy da się zmienić typ danego pola w programie z DateTime na Time a jeśli nie, to mozna zrobić OnGetText dla tego pola żeby zamieniać wyświetlanie domyślne na wyświetlanie kodem z użyciem funkcji TimeToStr.

0

Na OnDrawColumnCel musisz ustawic warunek ze jesli pole o nazwie data to:

FormatDateTime('hh:mm:ss',qrAccess.FieldbyName('nazwa_pola').asDateTime);

lub na onGetText jesli uzywasz np zeosow, lub samym zapytaniem sql ... mozliwosci jest wiele :)

0
procedure TForm1.DBGrid1DrawColumnCell(Sender: TObject; const Rect: TRect;
  DataCol: Integer; Column: TColumn; State: TGridDrawState);
begin
if Column.FieldName='cz_start' then
FormatDateTime('hh:mm:ss',ADOQuery1.FieldbyName('cz_start').asDateTime);
end;

chciałem prubowałem ale niewiedządz czemu nadal niedziała tak jak chcę

0

Jeżeli ktoś będzie umiał mi to łatwo wytłumaczyc to niech napisze

0

<code class="delphi">Hej koledzy pomóżcie coś ok ??</code>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0