Delphi wywoływanie zakładek TabSheet

0

Czy ktoś mógłby mi pomóc w wywołaniu kolejnych zakładek na formie? Mam czytsą formę, na niej 2 zakładki, jak z formy przejsc do pierwszej zakładki TabSheet1??? Probowalem Buttona z poleceniem TabSheet1.show ale nie pokazuje nic :-/

0

PageControl1.Pages[0].Show;

0

Próbowałem tego polecenia i innych też, ale nie działa żadne. Gdzie może leżeć problem?

0

PageControl1.ActivePageIndex := 0;

0
madmike napisał(a)

PageControl1.ActivePageIndex := 0;

W moim przypadku też nie działa :/ Coś chyba musi być w ustawieniach.

0
gienek86 napisał(a)

Czy ktoś mógłby mi pomóc w wywołaniu kolejnych zakładek na formie? Mam czytsą formę, na niej 2 zakładki, jak z formy przejsc do pierwszej zakładki TabSheet1??? Probowalem Buttona z poleceniem TabSheet1.show ale nie pokazuje nic :-/

napisał bys treściwie i zwięźle a nie tak jak teraz bo nie wiem o co chodzi ...
dla TTabControl masz:

TabControl1.TabIndex:=x;

gdzie x tam numer strony (licz od 0) jak chcesz przejsc z karty 1 do 2

0

Musi...

wsadź na formę dwa przyciski i pod jednym daj:

PageControl1.ActivePageIndex := 0;

pod drugim:

PageControl1.ActivePageIndex := 1;

teraz klawiszami powinieneś móc zmieniać wyświetlaną zakładkę...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1