DrawGrid malowanie za pomoca procedury

0

Mam problem chcialbym malowac konkretny kwadracik w stworzonym DrawGridzie po spełnieniu pewnego warunku np gdy tablica[a,b]=1, malowanie za pomoca osobnej procedury która wywołam np podczas tworzenia Form1
jaki to bedzie kod bo mi dziala to malowanie tylko wykorzystujac TForm1.DrawGrid1DrawCell

0

Jeśli chodzi o odmalowywanie komponentów to możesz to zrobić jedynie w kilku procedurach. Tutaj jest to DrawGridCell. Tutaj musisz sprawdzać, którą komórkę teraz maluje i sprawdzać wartości, które Cię interesują.

Odmalowanie wywołujesz następującymi metodami:
Repaint
Invalidate
Update.

0

A gdyby po prostu umieścic procedurę DrawGrid w FormCreate. Nie wiem czy to o to chodzi.

0
9mateuszp napisał(a)

A gdyby po prostu umieścic procedurę DrawGrid w FormCreate. Nie wiem czy to o to chodzi.

Po ch*, jak podczas form show malowane są komponenty?

0
9mateuszp napisał(a)

A gdyby po prostu umieścic procedurę DrawGrid w FormCreate. Nie wiem czy to o to chodzi.

tak wlasnie o to mi chodzi by malowac kwadraciki nie po kliknięciu ich ale po spełnieniu dowolnego warunku np a>3 tablica[a,b]=1 jak to uczynic??

0

rany...
jak warunek spelniny to malujesz tak, a jak niespełniony to malujesz inaczej.
malowanie MUSISZ wsadzic do onDraw czy tam DrawCell.
zeby wymusic przemalowanie tabeli dajesz StringGrid1.Invalidate lub Repaint.

0
cimak napisał(a)

rany...
jak warunek spelniny to malujesz tak, a jak niespełniony to malujesz inaczej.
malowanie MUSISZ wsadzic do onDraw czy tam DrawCell.
zeby wymusic przemalowanie tabeli dajesz StringGrid1.Invalidate lub Repaint.

to moze inaczej jak wywołać procedure malowania z poziomu innej procedury??

0

:|
napisal Juhas a potem jeszcze ja.

0
cimak napisał(a)

:|
napisal Juhas a potem jeszcze ja.

dzięki za pomoc, przeanalizowałem popróbowałem i się udało :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1