Formatka- ponowne wyświetlenie ??

0

Witam

Chciałem się zapytać czy jest możliwe ponowne wyświetlenie formatki w takiej formie jak zostało to zrobione za pierwszym razem po uruchomieniu programu. Tzn jeśli mam na formatce comboboxy i z nich coś wybiore żeby za drugim razem bez uruchamiania programu zostało w nich wyświetlone to co okresliłem przy projektowaniu??

0

np mam na formatce pełno comboobxów i po kliknięciu na przycisk robią się

combobox1.Enabled:=false;
combobox4.Enabled:=false; // ukrycie przycisków po wciśnięciu klawisza zatwierdź
combobox5.Enabled:=false;
combobox6.Enabled:=false;
combobox7.Enabled:=false;
combobox8.Enabled:=false;
edit2.Enabled:=false;
bitbtn11.Enabled:=false;

i jak chce ponownie kozystac z tej formy musze wsyzstkie na true. nie da sie jakoś łatwiej żeby forma wróciła do stanu pierwotnego czyli tak jakby była pierwszy raz wyświetlona??

0

w zdarzeniu onShow() formy ustawiaj domyslne wartosci.

0

Albo twórz formy po ludzku - dynamicznie.

0

Jak ustawić te wartości domyślne dla onshow??

0

PODSTAWY [!!!] PODSTAWY [!!!] PODSTAWY [!!!]

// ...
procedure TForm1.FormShow(Sender: TObject);
begin
  Button1.Top := 10;
  Button1.Left := 10;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Button1.Top := 200;
  Button1.Left := 90;
end;

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
  Self.Hide;
  Self.Show;
end;
// ...
0

bez nerwów nie wiedziałem że o to chodzi już tak zrobiłem ale przy 40 comboboxach to trochę roboty myślałem że da się prościej i szybciej

0

Musiałem sobie trochę pokrzyczeć :P A jak masz dużo tych komponentów to nazwij te ComboBoxy sensowne albo dodawaj im
cyferkę na końcu, a później ustawiaj im własności w pętli z FindComponent jeżeli mają być pod sobą, a jak nie to pobiersz dla
swojego Delphi dodatek QExpserts i zainstaluj go przy zamkniętym Delphi. Po restarcie Delphi - o ile wszystko poszło dobrze,
ostanie dodane do nowe Menu w ktorym masz kilka przydatnych poleceń. Między innymi "Component to Code". Opcja po tym
jak zaznaczysz komponent lub komponenty generuje w Schowku taki kod, jak na przykładzie poniżej - dla jednego Buttona.
Wystarczy tylko wyciąć sobie to co jest między with ... do .. begin ... end; a tesztę wywalić i wkleić gdzie tam potrzebujesz.

  Button1: TButton;

  Button1 := TButton.Create(Self);
  with Button1 do
  begin
    Name := 'Button1';
    Parent := Self;
    Left := 168;
    Top := 160;
    Width := 75;
    Height := 25;
    Caption := 'Button1';
    TabOrder := 0;
  end;
0
bilobil napisał(a)

bez nerwów nie wiedziałem że o to chodzi już tak zrobiłem ale przy 40 comboboxach to trochę roboty myślałem że da się prościej i szybciej

Da się, ale zacznij słuchać. Twórz okno dynamicznie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1