Błąd przy próbie zapisu do excela

0

Witam. Próbuję zapisać dane do excela, ale wyskakuje mi taki błąd (przy uruchamianiu przez lazarusa - darmowy odpowiednik delphi):
user image

A przy otwieraniu skompilowanego programu przez ikonkę:
user image

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
        Excel: Variant;
begin
        Excel := CreateOleObject('Excel.Application'); // Otwarcie nowego Excela
        Excel.WorkBooks.Add(); // Stworzenie skoroszytu
        Excel.Cells[1,1].Value := ('tekst'); // Zapis danej do komórki Excela - liczba
        Excel.ActiveWorkbook.SaveAs('C:\Documents and Settings\Piotrek\Pulpit\test.xlsx');     //Zapis do pliku - zmień na *.xlsx jeśli masz Excel 2007 lub nowszy...
        Excel.Quit;
end;    

Za każdym naciśnięciem przycisku uruchamia się proces EXCEL.exe, mimo że samego programu nie widać. Mam zainstalowany Excel 2007.

0
Excel.Cells[1,1].Value := ('tekst');
  • niepotrzebne nawiasy.
  1. Wg.mnie (a nie testowałem Twojego kodu) to błąd przy Excel.Quit; - Zastąp to czymś innym, lub spróbuj skompilować bez tego fragmentu.
0
Excel.Cells[1,1].Value := ('tekst');
  • niepotrzebne nawiasy.
  1. Wg.mnie (a nie testowałem Twojego kodu) to błąd przy Excel.Quit; - Zastąp to czymś innym, lub spróbuj skompilować bez tego fragmentu.
0

Bez Excel.Quit; jest to samo

0
Zakłopotany napisał(a)

Bez Excel.Quit; jest to samo

A wiesz co to debugger ? Sprawdź która linijka wywala wyjątek, a nie oczekuj że ktoś włączy Delphi i przepisze Twój kod. Jakbym miał strzelać, to źle odnosisz się do Cells. To nie jest properta zmiennej Excel, raczej ActiveWorkbook, albo coś w deseń ActiveWorksheet.

b

0
b0bik napisał(a)
Zakłopotany napisał(a)

Bez Excel.Quit; jest to samo

A wiesz co to debugger ? Sprawdź która linijka wywala wyjątek, a nie oczekuj że ktoś włączy Delphi i przepisze Twój kod. Jakbym miał strzelać, to źle odnosisz się do Cells. To nie jest properta zmiennej Excel, raczej ActiveWorkbook, albo coś w deseń ActiveWorksheet.

b

A gdzie ma mi błąd pokazać?

Teraz jak uruchamiam program to pisze "Niedopasowanie typu". Program się normalnie kompiluje i uruchamia. Jest tam jakieś odpluskwianie po skompilowaniu, ale nie wiem co mam zrobić z tym debuggerem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1